Ιρλανδία: Χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού

Ιρλανδία: Χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού

Η Ιρλανδία κατάφερε να σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

“Ανακοινώνω μια επιτάχυνση του οδικού χάρτη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Ιρλανδία Λίο Βαράντκαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει από τη Δευτέρα σε άρση περιορισμών, κυρίως με την επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων που δεν βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα και προβλέπει να τερματίσει στις 29 Ιουνίου τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μέσα στη χώρα.

“Προχωράμε. Βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση. Και κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε ελπίδα για το μέλλον”, δήλωσε ο κεντρώος ηγέτης.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε στους πολίτες να μην κλείσουν για διακοπές στο εξωτερικό και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξετάσει πότε θα αρθεί το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών που επιβάλλεται σε όσους φθάνουν από το εξωτερικό. “Θα προέτρεπα τους πολίτες να μην κάνουν ακόμη κρατήσεις πτήσεων ή κάτι παρόμοιο. Θα ήταν πρόωρο”, δήλωσε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον αντίκτυπο της επανέναρξης των πτήσεων με άλλες χώρες.

Ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.664 ανθρώπων στην Ιρλανδία, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 25.142, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη.

Η εξέλιξη της επιδημίας επιβραδύνθηκε αισθητά τις τελευταίες μέρες, τόσο που μια ημέρα, η 25η Μαΐου, δεν είχε κανένα θάνατο.

Με αυτή την επιτάχυνση, το σχέδιο χαλάρωσης θα έχει τέσσερα στάδια και όχι πέντε όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Το δεύτερο στάδιο άρχισε τη Δευτέρα με την επαναλειτουργία των καταστημάτων, των παιδικών χαρών και των βιβλιοθηκών. Ομάδες έξι ατόμων το πολύ θα μπορούν να συναντώνται σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με την προϋπόθεση να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων. Τα πιο ευάλωτα άτομα και όσοι είναι πάνω από 70 ετών θα μπορούν να δέχονται μικρό αριθμό ανθρώπων στο σπίτι τους.

Οι Ιρλανδοί θα μπορούν να μετακινούνται εντός της κομητείας τους ή σε ακτίνα 20 χλμ. το πολύ. Δεν θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα ανά την χώρα παρά από τις 29 Ιουνίου, κατά την έναρξη της 3ης φάσης του σχεδίου χαλάρωσης.

Η ημερομηνία αυτή θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, των μπαρ, των εστιατορίων και των χώρων λατρείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το τελευταίο στάδιο προβλέπεται στις 20 Ιουλίου, κυρίως με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων αλλά ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν κατά της πανδημίας, όπως η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων, θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τον Αύγουστο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.