Μάλλον στην Κίνα ήθελαν να αντιγράψουν τον «Κάκαλο», την «Μπουμπού» και τον «Πλαπούτα»...

Α.Μέρκελ: «Η Ευρώπη μας χρειάζεται όπως την χρειαζόμαστε κι εμείς»

Α.Μέρκελ: «Η Ευρώπη μας χρειάζεται όπως την χρειαζόμαστε κι εμείς»

«Η Ευρώπη μας χρειάζεται όπως την χρειαζόμαστε κι εμείς», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι κοινός στόχος όλων πρέπει τώρα να είναι να ξεπεράσουμε την κρίση «ενωμένοι, κατά τρόπο βιώσιμο και με το βλέμμα στο μέλλον».

Αυτό, όπως είπε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της η Γερμανίδα Καγκελάριος στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα είναι και το κεντρικό σύνθημα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. που αναλαμβάνει η Γερμανία την 1η Ιουλίου.

Μέρκελ: Η πανδημία, η σοβαρότερη πρόκληση στην ιστορία της ΕΕ

Η κυρία Μέρκελ περιέγραψε την πανδημία του κορωνοϊού ως «την σοβαρότερη πρόκληση στην ιστορία της ΕΕ» και επισήμανε ότι αυτή η κρίση «διαφέρει από άλλες», καθώς «μερικές εβδομάδες οικονομικής ακινησίας ήταν αρκετές για να καταστραφούν όσα επί χρόνια χτίζαμε». Οι συνέπειές της, πρόσθεσε, πλήττουν τους πάντες και οξύνουν την ανισότητα στην ευρωπαϊκή κοινότητα, τονίζοντας ότι η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν υπήρξαν ποτέ πιο σημαντικές.

«Η πανδημία ανέδειξε πόσο εύθραυστο είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αντανακλαστικά, τα οποία στην αρχή της κρίσης ήταν «περισσότερο εθνικά από ό,τι ευρωπαϊκά» και «ανόητα».

Έπαινοι Μέρκελ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό ταμείο ανασυγκρότησης, η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ταχεία αντίδραση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πρόταση των Βρυξελλών περιλαμβάνει στοιχεία της σχετικής γερμανογαλλικής πρότασης. Το ταμείο είναι «μια επείγουσα προσφορά της στιγμής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βιώσιμη ανάκαμψη όλων των κρατών», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει μόνη της» αυτή την κατάσταση. Η ίδια ωστόσο, αν και σημείωσε την ανάγκη για γρήγορες και αποφασιστικές διαδικασίες, έσπευσε να περιορίσει τις προσδοκίες για συμφωνία κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία» και επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για ευρωπαϊκές και όχι εθνικές συμπεριφορές από τα κράτη – μέλη.

«Η υπέρβαση της κρίσης θα είναι αποφασιστική για την ευημερία των πολιτών και για τον ρόλο της Ε.Ε. στον κόσμο. Η απάντηση στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (της πανδημίας) δεν επιτρέπεται να είναι η επιστροφή μας προηγούμενες συμπεριφορές. Γνωρίζουμε ότι άλλοι ενεργούν τώρα πολύ δυναμικά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να μην προκληθεί ρήγμα μεταξύ των κρατών – μελών και να μην εξασθενίσει η εσωτερική αγορά της Ε.Ε. «Το θέμα είναι να αποτρέψουμε όλο αυτό να οδηγήσει σε μόνιμη διάσπαση στην Ευρώπη», δήλωσε, αναφερόμενη στις «ακραίες δυνάμεις», οι οποίες περιμένουν, όπως είπε, για να προκαλέσουν κοινωνική ανησυχία και να μεταδώσουν ανασφάλεια. «Οι λαϊκιστές περιμένουν τις οικονομικές κρίσεις, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά», συνέχισε. Σε αυτό το σημείο η πτέρυγα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) χειροκρότησε επιδεικτικά, για να απαντήσει η κυρία Μέρκελ: «Όποιος έχει τη μύγα…».

Σε ό,τι αφορά την γερμανική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε., η καγκελάριος έκανε λόγο για επιπλέον τρεις προτεραιότητες, την προστασία του κλίματος, την συνεργασία με την Αφρική και για το θέμα της πανδημίας και τον «ανοιχτό διάλογο» με την Κίνα και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένη: η προσήλωση στην Ευρώπη αξίζει τον κόπο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.