Καλύτερα στο σκοτάδι! Πώς ένας λαμπτήρας «υποκλέπτει» όσα λες

Καλύτερα στο σκοτάδι! Πώς ένας λαμπτήρας «υποκλέπτει» όσα λες

Ισραηλινοί ερευνητές έδωσαν νέες διαστάσεις στην κατασκοπεία, καθώς κατάφεραν να «υποκλέψουν» μια συνομιλία μέσω ενός απλού λαμπτήρα LED.

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Οι «κοριοί» παραμένουν σταθερή αξία όταν κάποιος θέλει να σε παρακολουθήσει εξ αποστάσεων, το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρόφωνα ή τις κάμερες, αλλά δεν είναι πλέον τα μοναδικά μέσα. Τον ίδιο αποτελεσματικό ρόλο μπορούν να παίξουν και οι θόρυβοι που δημιουργούν τα ηχητικά κύματα.

Οι θόρυβοι σε κλειστούς χώρους -ομιλία ή και μουσική- δημιουργούν ηχητικά κύματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν πολύ ελαφρές δονήσεις σε λαμπτήρες LED. Με τον τρόπο αυτό μεταβάλλεται η φωτεινότητα του λαμπτήρα. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν Ισραηλινοί ερευνητές και κατασκόπευσαν με επιτυχία ένα δωμάτιο, με τη βοήθεια των δονήσεων που προκαλεί η ανθρώπινη ομιλία στους λαμπτήρες LED.

Στο πείραμα, που έγινε, από μια εξωτερική γέφυρα οι επιστήμονες εστίασαν το απλής κατασκευής τηλεσκόπιό τους σε ένα λαμπτήρα LED, ο οποίος βρισκόταν εντός παρακείμενου κτιρίου σε απόσταση 25 μέτρων. Στο «υπό κατασκοπεία» δωμάτιο αναπαρήγαγαν τρεις διαφορετικούς ήχους: τραγούδια των Coldplay και των Beatles, καθώς και μία από τις περιβόητες ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ, με τη φράση: «We make America great again».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ληφθέντα στο τηλεσκόπιο σήματα πέρασαν από ένα ειδικό πολυεπίπεδο φίλτρο και το αποτέλεσμα ήταν να ακούγονται οι θόρυβοι από το δωμάτιο σε πραγματικό χρόνο. Αν και ο ήχος ήταν αρκετά υπόκωφος, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις μεμονωμένες λέξεις, το ρυθμό και τη μελωδία. Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα «υποκλαπέντα» μέσω του λαμπτήρα LED δεδομένα αναγνωρίστηκαν και από γνωστές εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής, όπως το «Shazam».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.