Ι.Καλίν εκπρόσωπος Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Αγία Σοφία θα είναι σαν την Παναγία των Παρισίων: Και τζαμί και μουσείο»

Ι.Καλίν εκπρόσωπος Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Αγία Σοφία θα είναι σαν την Παναγία των Παρισίων: Και τζαμί και μουσείο»

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν τόνισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα της λειτουργίας πηγαίνουν χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Το ίδιο και στην εκκλησία Sacre-Coeur στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό. Και η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα να χάσει κάτι από την παγκόσμια κληρονομιά της. Η ιστορία της Αγίας Σοφίας έχει ξεκινήσει ως εκκλησία, συνέχισε ως τζαμί και έπειτα ως Μουσείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρικής προεδρίας.

Συμπλήρωσε δε ότι «ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας διατήρησαν τις χριστιανικές εικόνες, το ίδιο θα διατηρηθούν εφεξής, θα ανοίξουν σε επίσκεψη και θα γίνουν σχετικές μελέτες. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο»,προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός δικαιοσύνης της Τουρκίας έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι ελπίζουμε η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί να έρθει σύντομα.

Αντίστοιχα, ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για «Παρασκευή της Αγίας Σοφίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, μια εφημερίδα κυκλοφορεί με τίτλο «Δύο φόρμουλες για την Αγία Σοφία». Το ένα σενάριο που θέτει είναι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση και ο πρόεδρος να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα και η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί. Η δεύτερη φόρμουλα είναι ο πρόεδρος να παραπέμψει το θέμα στο ίδρυμα των Βακουφίων, το οποίο να εξετάσει πώς θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.