
Έτοιμο να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δηλώνει το Ιράν μετά τη συνάντηση που είχαν ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί με το νέο γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, Αργεντινό Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
«Το Ιράν παρέχει εθελοντικά στην ΙΑΕΑ την πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις που όρισε η ΙΑΕΑ. Οι ημερομηνίες της πρόσβασης της ΙΑΕΑ και των δραστηριοτήτων ελέγχου συμφωνήθηκαν», αναφέρουν η ΙΑΕΑ και ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, σε μια σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους. Ωστόσο, δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.
Τον Ιούνιο το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ, που εδρεύει στη Βιέννη, υιοθέτησε απόφαση που πρότειναν ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας από την Τεχεράνη να επιτρέψει στους επιθεωρητές την πρόσβαση σε δύο «ύποπτες» πρώην πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν μη δηλωθείσες πυρηνικές δραστηριότητες είχαν πραγματοποιηθεί εκεί στις αρχές της δεκαετίας.
Το Ιράν αρνείτο μέχρι τώρα να απαντήσει θετικά στις αιτήσεις της ΙΑΕΑ, αναφέροντας ότι αυτές βασίζονται σε ισραηλινούς ισχυρισμούς. Τώρα, ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί υποστήριξε πως: «Το Ιράν, όπως πριν, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μεσούσης της έντασης λόγω της αμερικανικής προσπάθειας για την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης, την οποία δεν υποστήριξε η Ευρώπη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.