ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δικαστής ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης του Ε.Μοράλες – Ελεύθερος να επιστρέψει στην Βολιβία

Δικαστής ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης του Ε.Μοράλες – Ελεύθερος να επιστρέψει στην Βολιβία

Οι εκλογές στην Βολιβία είχαν νικητή τον πρώην άμεσο συνεργάτη του Έβο Μοράλες και μετά την απόφαση δικαστή να αποσύρει το ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου της χώρας, πλέον ο 61χρονος μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου της χώρας τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον Έβο Μοράλες για ανταρσία και τρομοκρατία, έπειτα από καταγγελίες στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης πως υποκινούσε πολιτικές ταραχές μετά την παραίτηση και τη φυγή του στο εξωτερικό.

Η έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη, σύμφωνα με εισαγγελείς. Οι εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν να κλητεύσουν τον σοσιαλιστή πολιτικό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Η ακύρωση του εντάλματος ανοίγει ένα παράθυρο ώστε ο Μοράλες να επιστρέψει στη Βολιβία έπειτα από έναν χρόνο και πλέον που ζει στην εξορία. Μετά την παραίτησή του, υπό την πίεση του στρατού, την κυβέρνηση ανέλαβε μεταβατική κυβέρνηση υπό την Τζανίνε Άνιες, δεξιά πρώην γερουσιαστής.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα που ίδρυσε ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της Βολιβίας, κατήγαγε σαρωτική εκλογική νίκη αυτόν τον μήνα, με τον υποψήφιό του Λουίς Άρτσε να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα από τον πρώτο γύρο.

Ο Άρτσε υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες και στενός του συνεργάτης.

Ο Έβο Μοράλες ταξίδεψε την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, αφού πέρασε μήνες στην Αργεντινή, σύμφωνα με το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων TELAM. Αν και εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παραμένει πρόεδρος του MAS, όμως ο Άρτσε δήλωσε μετά την εκλογική του νίκη πως δεν σκοπεύει να του αναθέσει ρόλο στην κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.