Γεύμα για μερακλήδες – «Πράσινο φως» για βρώση του αποξηραμένου κίτρινου σκουλικιού από την Ε.Ε.

Γεύμα για μερακλήδες – «Πράσινο φως» για βρώση του αποξηραμένου κίτρινου σκουλικιού από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η αρμόδια Υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων έδωσαν το “οκ” για την ένταξη στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων του κίτρινου σκουλικιού.

Η προνύμφη του εντόμου Tenebrio molitor, σύμφωνα με την EFSA, αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, λίπη και ίνες, κάτι που την καθιστά κατάλληλη προς βρώση από τους ανθρώπους, κυρίως σε αποξηραμένη μορφή.

Ο επιστήμονας της EFSA Ερμόλαος Βερβέρης, τόνισε ότι «η πρώτη μας μελέτη ενός εντόμου ως τροφής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έγκρισή του σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η εκτίμηση ρίσκου που κάνουμε είναι αποφασιστικό και απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση νέων τροφίμων, καθώς υποστηρίζει τους πολιτικούς στην Ε.Ε. να λαμβάνουν αποφάσεις στηριγμένες στην επιστήμη και να σιγουρεύουν την ασφάλεια των καταναλωτών».

Για την ώρα, προϊόντα διατροφής στηριγμένα στο κίτρινο σκουλήκι απαγορεύονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ χωρίς την έγκριση της EFSA μπορούν να απαγορευτούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ε.Ε.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει άρδην μετά το «πράσινο φως» της υπηρεσίας και σύντομα τα προϊόντα διατροφής από το συγκεκριμένο έντομο ενδέχεται να βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε ντουλάπια νοικοκυριών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα βασισμένα σε έντομα θεωρούνται ως μια καλή λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και ως παράγοντας αειφορίας, καθώς οι λάρβες των εντόμων δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από συγκομιδή, πλύσιμο, θανάτωση σε καυτό νερό και αποξήρανση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.