Αυτό με τον Λίβυο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πόσο τυχαίο ήταν άραγε;

Η ΕΕ θα εξετάσει εάν η αλλαγή στάσης της Τουρκίας δεν είναι «προσωρινή»

Η ΕΕ θα εξετάσει εάν η αλλαγή στάσης της Τουρκίας δεν είναι «προσωρινή»

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσει εάν η αλλαγή στάσης που έχει επιδείξει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα δεν είναι προσωρινός «τακτικισμός».

Υπό το φόντο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής το Μάρτιο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα εξετάσει την πρόσφατη «στροφή» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, τα κράτη μέλη εξετάζουν προσεκτικά, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) της Δευτέρας, την διαφαινόμενη στροφή 180 μοιρών που φέρεται να πραγματοποιεί η Τουρκία, αλλά, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, επιθυμούν να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο η στροφή είναι μόνιμη ή περιστασιακή, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις η Τουρκία ξεκίνησε μια αλλαγή στάσης που δεν ολοκλήρωσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κράτη μέλη προτίθενται τη Δευτέρα στο ΣΕΥ να επιβεβαιώσουν ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, αλλά πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να καταστεί σαφές αν η στροφή της Τουρκίας είναι διατηρήσιμη.

https://www.vimeo.com/500876670

Το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας

Σημειώνεται ότι Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία έχουν προτείνει πρόσθετα ονόματα για να περιληφθούν στη λίστα των περιοριστικών μέτρων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για την προσθήκη τους, από τις συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τη Δευτέρα δε θα ληφθεί νέα επίσημη απόφαση επ` αυτών, αλλά οι Υπουργοί θα ζητήσουν τη συνέχιση της προετοιμασίας στο επίπεδο της Relex, παράλληλα με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη χαιρετίζουν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά δεν περιμένουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν σε δύο μέρες. Σε γενικές γραμμές ωστόσο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη στροφή της Τουρκίας, αυτή τη φορά έχει περισσότερα χαρακτηριστικά μονιμότητας από άλλες περιπτώσεις, τα οποία ωστόσο μένει να αποσαφηνιστούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.