ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το παρασκήνιο του γάμου του πρίγκιπα Φίλιππου με την βασίλισσα Ελισάβετ – «Την αγαπούσε & την θαύμαζε»

Το παρασκήνιο του γάμου του πρίγκιπα Φίλιππου με την βασίλισσα Ελισάβετ – «Την αγαπούσε & την θαύμαζε»

Βρετανικό ΜΜΕ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας, το παρασκήνιο γύρω από το τι προηγήθηκε του γάμου του Πρίγκιπα Φίλιππου με την Βασίλισσα Ελισάβετ, μάλιστα, κάνει αναφορές στις αμφιβολίες του Δούκα του Εδιμβούργου αλλά και στην μεγάλη αγάπη προς την σύζυγό του.

Ήταν πράγματι ο Πρίγκιπας Φίλιππος ερωτευμένος με την Βασίλισσα Ελισάβετ όταν της έκανε πρόταση γάμου;

Απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα, δίνει η Daily Mail, μέσα από αφηγήσεις ατόμων του στενού κύκλου του Δούκα του Εδιμβούργου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, στις 9 Απριλίου.

Υπήρχαν πράγματι αρκετοί, οι οποίοι δεν είχαν πειστεί ότι παντρευόταν για τους σωστούς λόγους. Οι πιο στενοί του φίλοι από την μεταπολεμική περίοδο, θυμούνται τα πράγματα κάπως διαφορετικά.

«Την αγαπούσε, εννοείται. Και την θαύμαζε»

«Μπορεί να είχε τις αμφιβολίες του για το πού ετοιμαζόταν να “μπλέξει”, με το να παντρευτεί την κόρη του Βασιλιά της Αγγλίας», τόνισε η πρώτη ξαδέρφη του Πρίγκιπα Φίλιππου, Πατρίτσια Μαουντμπάτεν, στον Ζιλ Μπράντρεθ.

«Δεν είχε όμως καμία αμφιβολία για την “Λίλιμπετ” (όπως την αποκαλούσε) ως μελλοντική του σύζυγο. Την λάτρευε, την αγαπούσε πολύ, το έβλεπαν όλοι. Ήταν σίγουρα ένα ζευγάρι που ταίριαξε από αγάπη».

Ο Μάικ Πάρκερ, ο πιο κοντινός φίλος του Πρίγκιπα Φίλιππου εκείνης της εποχής, τόνισε: «Την αγαπούσε, εννοείται. Και την θαύμαζε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Δεν είναι τα μόνα πρόσωπα που διαβεβαιώνουν ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου, παντρεύτηκε την Ελισάβετ από αγάπη. Ωστόσο, υπήρχε και ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο, όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο. Ένα μέρος της γοητείας, ήταν η ευκαιρία του να ανήκει σε μία οικογένεια.

Πάντα ο ίδιος υπενθύμιζε ότι είχε μία πολύ καλή δική του οικογένεια, ωστόσο δεν την είχε ζήσει ιδιαίτερα από την εφηβεία του και μετά. Ο πατέρας του ήταν μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας αλλά έφυγε για την Γαλλία μετά την καθαίρεσή του το 1921.

Το 1929, σε ηλικία 8 ετών, ο Φίλιππος βρέθηκε σε οικοτροφείο στην Αγγλία. Μετά από αυτό, η μητέρα του – που όπως αναφέρει η Daily Mail ήταν καταθλιπτική- σχεδόν εξαφανίστηκε από τη ζωή του για το υπόλοιπο της παιδικής του ηλικίας.

Ο πατέρας του στο μεταξύ, μετακόμισε στη γαλλική ριβιέρα με συντροφιά την ερωμένη του και λίγο παραπάνω… αλκοόλ. Όλο αυτό σήμαινε ότι όταν ο Φίλιππος δεν ήταν στο οικοτροφείο, περιφερόταν μεταξύ συγγενικών σπιτιών ανά την Βρετανία.

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι συνάντησε την πριγκίπισα Ελισάβετ για πρώτη φορά όταν εκείνη ήταν 13 ετών και εκείνος ένας 18χρονος του πολεμικού ναυτικού στο Ντάρτμουθ.

Ή μήπως όχι; «Είναι ένας από εκείνους τους μύθους που δύσκολα κάποιος τους “καταρρίπτει”. Σίγουρα είχαμε συναντηθεί νωρίτερα, εξάλλου ήμασταν ξαδέρφια», αναφέρει ο Ζιλ Μπράντρεθ.

Πράγματι, το βασιλικό ζεύγος είχε κοινούς προπαππούδες και προγιαγιάδες, την Βασίλισσα Βικτόρια και τον Πρίγκιπα Αλβέρτο, καθώς και άλλους συγγενείς. Ο Φίλιππος μάλιστα θυμόταν να έχει συναντήσει την Ελισάβετ όταν εκείνη ήταν μόλις 8 ετών, στον γάμο της ξαδέλφης του, Πριγκίπισσας Μαρίνα της Ελλάδας και της Δανίας, με τον θείο της Ελισάβετ, Γιώργο, Δούκα του Κεντ.

Στον στενό κύκλο της Ελισάβετ, υπήρχαν ενδοιασμοί για το αν ο Φίλιππος ήταν ο κατάλληλος για εκείνη. Τόσο από τον μικρότερο αδελφό της Ντέιβιντ Μπόουζ Λάιον, όσο και από κάποιος από τους πλέον αριστοκράτες φίλους της που αμφισβητούσαν την επιλογή της .

Μάλιστα για αρκετούς αξιωματούχους του άμεσου κύκλου της, ο Φίλιππος δεν θεωρείτο ως «ένας από αυτούς»

Μιλούσε τέλεια τα αγγλικά και είχε άψογους τρόπους, αλλά δεν ήταν αυτό που λένε στο Νησί, «ένας κλασικός Άγγλος τζέντλεμαν» (παρότι δεν θεωρούσε ποτέ τον εαυτό του Έλληνα).

Σύμφωνα με τον σύζυγο της Πατρίτσια Μαουντμπάτεν, Τζον Μπράμπορν, «δεν συμπαθούσαν τον Φίλιππο, δεν τον εμπιστεύονταν και το έδειχαν. Τον αντιμετώπιζαν σαν έναν “ξένο”. Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος ότι η Βασίλισσα το παρατηρούσε αυτό, γιατί ο γάμος ελάχιστα άλλαξε τη ζωή της. Εκείνου, άλλαξε ολοκληρωτικά».

Μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το πρωινό της ημέρας του γάμου, μετά το πρωινό, ο Φίλιππος ρώτησε την Πατρίτσια Μαουντμπάτεν:

«Είμαι πολύ γενναίος τελικά ή πολύ ανόητος;».

Όταν ρωτήθηκε κάποτε η Λαίδη Μαουντμπάτεν, τι σήμαινε αυτό, απάντησε: «Είχε αντίληψη. Δεν ήταν σίγουρος, όχι για το αν θα έπρεπε να παντρευτεί την Ελισάβετ, αλλά για το τι θα σήμαινε αυτός ο γάμος για εκείνον. Θα εγκατέλειπε πολλά».

Για αρχή μάλιστα, εκείνο το πρωινό ο Φίλιππος σταμάτησε το κάπνισμα. Ο Βασιλιάς ήταν φανατικός καπνιστής, ήταν μία οικογενειακή συνήθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Βασίλισσα Μαίρη επίσης. Βλέποντας τις παρενέργειες που είχε το κάπνισμα στον πατέρα της, η Ελισάβετ ζήτησε από τον Φίλιππο να το κόψει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.