Νέα Ζηλανδία: Πρόταση για την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε άτομα γεννημένα μετά το 2004

Νέα Ζηλανδία: Πρόταση για την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε άτομα γεννημένα μετά το 2004

Η Νέα Ζηλανδία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει το κάπνισμα των πολιτών και ειδικότερα των νεότερων ανθρώπων και για να συμβεί αυτό φαίνεται να έχει το κατάλληλο σχέδιο.

Η χώρα συζητά μια πληθώρα ιδεών για την απαγόρευση του καπνίσματος στη νέα γενιά, ώστε να τηρηθούν οι εθνικές δεσμεύσεις για μια εντελώς άκαπνη χώρα ως το 2025.

Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας για κάπνισμα, απαγορεύοντας ταυτοχρόνως την πώληση τσιγάρων και καπνού σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2004. Κάτι που θα κάνει παράνομο το κάπνισμα για τη νέα γενιά.

Μελετάται επίσης η δραστική μείωση της περιεκτικότητας νικοτίνης, η απαγόρευση των φίλτρων, η τιμή-πλαφόν για τον καπνό και ο περιορισμός των σημείων πώλησης.

«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση», λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Dr Ayesha Verrall, ανακοινώνοντας τις δραστικές αλλαγές, «περίπου 4.500 Νεοζηλανδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καπνό και πρέπει να επιταχύνουμε την πρόοδό μας ώστε να φτάσουμε τον στόχο του 2025».

Τις προτάσεις καλωσόρισαν μια σειρά από φορείς υγείας, αλλά και πανεπιστημιακοί, που θεωρούν το νομοσχέδιο τομή.

Το σχέδιο έχει δεχτεί βέβαια και δριμεία κριτική, κυρίως για τις ακούσιες συνέπειες που μπορεί να έχει η απαγόρευση, όπως η άνοδος της μαύρης αγοράς, αλλά και το λουκέτο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολεμική δέχεται και στη βάση του περιορισμού των ελευθεριών του πολίτη. «Υπάρχει μια φιλοσοφική αρχή για τους ενήλικες να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για τους εαυτούς τους, στο πλαίσιο της λογικής», γράφει ο δημοσιογράφος Alex Braae.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.