ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κυπριακό: Νέα ολομέλεια συγκάλεσε ο Α.Γκουτέρες – Η πρόταση που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι

Κυπριακό: Νέα ολομέλεια συγκάλεσε ο Α.Γκουτέρες – Η πρόταση που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι

Δυσοίωνα εξελίσσεται η διαδικασία για το Κυπριακό καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις.

Αν, μάλιστα, δεν βρεθεί η χρυσή τομή κατά τη διάρκεια της σημερινής, νέας, Ολομέλειας στη Γενεύη, δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να κηρύξει το οριστικό αδιέξοδο της διαδικασίας και να παραδώσει την εντολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρκούντως απογοητευτικό ήταν το τέλος των κρίσιμων διεργασιών της Τετάρτης στην «5+1» άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η διαδικασία υπό το βάρος της απουσίας μετακινήσεων από τις δύο πλευρές, άλλαξε το πρόγραμμα και έκλεισε τη μέρα με τη σύγκληση της ολομέλειας των συμμετεχόντων.

Ο κ. Γκουτέρες κάνει σήμερα την ύστατη προσπάθεια συγκαλώντας νέα έκτακτη Ολομέλεια στη Γενεύη για τις 11:00 (ώρα Ελλάδας).

Στη χθεσινή μέρα η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε έγγραφο έξι σημείων στο οποίο ανέλυσε τις θέσεις της περί κυριαρχίας ζητώντας, κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ο Ερσίν Τατάρ σημείωνε ότι αν υπάρξει κατάληξη σε αυτό είναι έτοιμος να συζητήσει θέματα ασφάλειας, εδαφικού και σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα έξι σημεία που παρουσίασε ο κ. Τατάρ είναι προφανώς εκτός πλαισίου των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων αλλά και της εντολής που έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες, γεγονός, μάλιστα, που φαίνεται να επεσήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις τοποθετήσεις του.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, φαίνεται να έδωσε μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της θετικής ψήφου, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να ισχύει μόνο όπου κριθεί ότι έχουν ζωτικό συμφέρον οι Τουρκοκύπριοι, πρόταση που απορρίπτει ο κ. Τατάρ.

Οι δύο πλευρές, πάντως, διαφώνησαν και στο ζήτημα του χρόνου συνέχισης των συνομιλιών. Η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά ζητούσε πιθανή συνέχιση της διαδικασίας να γίνει πριν τον Ιούνιο – όταν και συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις – ενώ η Τουρκία επέμενε αυτό να γίνει μετά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε χθες την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό προσώπου στη θέση Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απόρριψη αφορά την θέση όχι πρόσωπα, δηλαδή ο κ. Τατάρ δεν επιθυμεί να υπάρχει Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την τ/κ πλευρά να εμμένει στο πακέτο των 6 σημείων που κατέθεσε χθες ο Τ/κ ηγέτης στην άτυπη πενταμερή συνάντηση και στην πρώτη ολομέλεια.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο ΓΓ ζήτησε από τις πλευρές να καταθέσουν σήμερα τις τελικές τους θέσεις, στην ολομέλεια της άτυπης συνάντησης στις 11 το πρωί, ώρα Κύπρου, για να αποφασίσει το χειρισμό στον οποίο θα προβεί.

Αργά το βράδυ, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για τα όσα τους είπε ο κ. Γκουτέρες, καθώς στην ολομέλεια θα ακουστούν, όπως ενημέρωσε το συμβούλιο, οι τελικές θέσεις όλων των πλευρών, για να αποφασίσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πως θα διαχειριστεί το θέμα.

Μάλιστα, λόγω της ολομέλειας, οι διμερείς συναντήσεις της Κύπρου για σήμερα έχουν ακυρωθεί.

Αναστασιάδης: Απογοήτευση η στάση του Τατάρ -Θα δώσουμε γραπτώς τις θέσεις μας

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής ολομέλειας ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του ΓΓ της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στην βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα».

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες του, είπε ότι «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως, έχω πει στον ΓΓ ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον ΓΓ ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Κυπριακό: Η πρόταση που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι

Την ίδια ώρα, η τουρκοκυπριακή μεριά έκανε λόγο για μία «ιστορική ημέρα» καθώς κατέθεσαν «μια ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση για να σπάσει το στάτους κβο». Οι Τουρκοκύπριοι κατέθεσαν μια πρόταση 6 σημείων ως προς τις διαπραγματεύσεις, λίγο πριν αρχίσει η πρωινή ολομέλεια στην Γενεύη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ψευδοκράτους, κ. Ντογρούγιολ είπε ότι πρώτη φορά θέλησαν επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους τους. Είναι μια ευκαιρία για να αρχίσει μια διαδικασία που θα φέρει ένα ρεαλιστικό και μόνιμο αποτέλεσμα, πρόσθεσε. «Βεβαίως εάν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή. Εμείς ήρθαμε εδώ να τερματίσουμε μια κουραστική, εκφυλιστική διαδικασία για την ομοσπονδία που διαρκεί εδώ και δεκάδες χρόνια και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα».

Το πακέτο προτάσεων αυτό, είπε, δόθηκε στον ΟΗΕ και τις ενδιαφερόμενες πλευρές καθώς ήταν ενσωματωμένο στην ομιλία του κ. Τατάρ το πρωί στην ολομέλεια. Αφορά, συνέχισε, 1,5 σελίδα και 5 αρχές. «Το μήνυμα που έχει δοθεί είναι ξεκάθαρο. Οι Τ/κ, δήλωσε, δεν θα εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους» είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.