ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

21 παγκόσμιες προσωπικότητες ζητούν να σωθεί η Βενετία από την… κρουαζιέρα

21 παγκόσμιες προσωπικότητες ζητούν να σωθεί η Βενετία από την… κρουαζιέρα

Την άμεση κινητοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση της Βενετίας ζητούν σε ανοικτή επιστολή τους 21 διασημότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, της τέχνης και της μουσικής καθώς ετοιμάζεται ένα μεγάλο κύμα τουριστών με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid.

Ηχηρά ονόματα όπως ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζέιμς Άιβορι και ο Ισπανός συνάδελφός του, Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο θρύλος της ροκ, σερ Μικ Τζάγκερ, η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν, ο Αμερικανός συγγραφέας και κριτικός Τέχνης Κρίστοφερ Μπόλεν, ο διευθυντής του Μουσείου «Museum of Fine Arts» στο Χιούστον, Γκάρι Τίντεροου και η διευθύντρια της «Peggy Guggenheim Collection« στη Βενετία, Καρόλ Βάιλ συνυπογράφουν την επιστολή προς τις ιταλικές αρχές.

Η επιστολή τους θέλει να αφυπνίσει την ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να βάλει φρένο στη μετατροπή της «Πόλης των Δόγηδων» σε «θεματικό πάρκο» τύπου Ντίσνειλαντ αν δεν κάνουν κάτι για να εμποδίσουν τις ορδές των τουριστών μετά την πανδημία. «Η Βενετία δείχνει πόσο υποφέρει κι εμείς, ως πολίτες του κόσμου, δεν μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι», υπογραμμίζουν οι 21 υπογράφοντες.

«Σας ζητάμε να διατηρήσετε όχι μόνον την τεράστια πολιτιστική κληρονομία, αλλά και τη ζωή στην πόλη, που προσδίδει ψυχή στις πέτρες και τους πίνακες», αναφέρουν σχολιάζοντας την πληροφορία ότι ένα κρουαζιερόπλοιο ετοιμάζεται να περάσει το Σάββατο δίπλα από την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Και μάλιστα, παρά το διάταγμα που εξέδωσε στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση της Ρώμης απαγορεύοντας την άφιξη κρουαζιερόπλοιων κι άλλων μεγάλων πλοίων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Η Βενετία είχε ηρεμήσει πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας με τα κρουαζιερόπλοια και τους τουρίστες να έχουν… εξαφανιστεί, τα νερά της λιμνοθάλασσας να είναι καθαρά και πολλά δελφίνια να κάνουν την εμφάνισή τους παίζοντας με τα κύματα στην είσοδο του «Canal Grande».

Ωστόσο, με την επιστροφή στην «κανονικότητα» και τη χαλάρωση από τα μέσα Μαΐου των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι τουρίστες άρχισαν να επιστρέφουν στη Βενετία για να απολαύσουν από κοντά τις ομορφιές της. Οι κάτοικοι όμως αρνούνται να αποδεχθούν ότι, με την επιστροφή της κανονικότητας, θα αρχίσουν πάλι να συρρέουν επισκέπτες και να καταπλέουν κρουαζιερόπλοια προκαλώντας διάβρωση στα θεμέλια κτιρίων με τα απόνερά τους.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η επιστολή του «Ιδρύματος για την Κληρονομιά της Βενετίας» (Venetian Heritage Foundation) εστάλη στον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκικαθώς και τις τοπικές αρχές.«Δεν είναι μια συλλογή υπογραφών προς εντυπωσιασμό, αλλά μια συλλογή υπογραφών ανθρώπων που επισκέπτονται τακτικά τη Βενετία και τους οποίους γνωρίζουμε άμεσα», επισημαίνει ο Τότο Μπέργκαμο Ρόσι, πρόεδρος του ιδρύματος «Venetian Heritage Foundation».

Ο ίδιος προσθέτει ότι, τα νέα περί άφιξης ενός κρουαζιερόπλοιου το Σάββατο προκάλεσαν ανατριχίλα. «Όταν ακούσαμε τα νέα, αδυνατούσαμε να τα πιστέψουμε και έτσι σκεφτήκαμε: “Αρκετά πια”».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την επιβίωση της Βενετίας στην επιστολή που συντάχθηκε με τη βοήθεια ειδικών, οι υπογράφοντες ζητούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της έλευσης κρουαζιερόπλοιων από τη λιμνοθάλασσα και την προστασία του οικοσυστήματός της, τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών και την καλύτερη διαχείριση των ροών τους και τη διατήρηση της ευπρέπειας στην ιταλική πόλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.