ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Γαλλία: Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ποιητή Ζαν ντε Λαφονταίν, αρνούμενος να τον καταδικάσει για μισογυνισμό

Γαλλία: Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ποιητή Ζαν ντε Λαφονταίν, αρνούμενος να τον καταδικάσει για μισογυνισμό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνηγόρησε υπέρ του ποιητή του 17ου αιώνα Ζαν ντε Λαφονταίν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις από ορισμένες φεμινίστριες για τα γραπτά του.

«Ο αναχρονισμός δεν βοηθά ποτέ», είπε ο Μακρόν, μπροστά από το πατρικό σπίτι του Λαφονταίν (1621-1695) στο Σατό-Τιερί, όπου αρνήθηκε να καταδικάσει τον συγγραφέα των περίφημων «Μύθων» για τον μισογυνισμό ή τον σεξισμό του.

«Nα κρίνουμε με το πνεύμα της εποχής

«Θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε, κατά κάποιον τρόπο, με το πνεύμα της εποχής μια ιστορία που προφανώς ακολούθησε τη δική της πορεία», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για τα αμφιλεγόμενα έργα του ποιητή. «Αυτό σημαίνει ότι τα σημεία αναφοράς μας αλλάζουν και, ευτυχώς, προοδεύουμε», συνέχισε, αναφερόμενος επίσης στον Ντιντερό και τον Βολταίρο.

«Μήπως δεν θα πρέπει πλέον να τον διαβάζουμε; Πιστεύω ότι θα ήταν φρικτό, με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι (σ.σ. οι σύγχρονοι του Λαφονταίν) δεν ακολουθούσαν πλέον την πρακτική των Ρωμαίων, με τους σκλάβους, αλλά συνέχιζαν να τους διαβάζουν και να τους τιμούν ως δασκάλους, έχοντας προοδεύσει», υπογράμμισε.

«Να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε αυτή η πρόοδος»

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι να στείψουμε το μυαλό μας και να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε αυτή η πρόοδος, επειδή κι εκείνοι επίσης ακολουθούσαν το πνεύμα της εποχής και τη βλακεία της εποχής», συνέχισε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν συνοδευόταν από τον ηθοποιό Φαμπρίς Λουκινί, που είναι φίλος του προεδρικού ζεύγους. Ο Λουκινί απήγγειλε μπροστά στις κάμερες πολλούς στίχους του Λαφονταίν, όπως την «Αρκούδα και ερασιτέχνης κηπουρός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τίποτα δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο ένας ανίδεος φίλος» υπενθύμισε, επαναλαμβάνοντας το ηθικό δίδαγμα του μύθου. Και το ρητό αυτό «ισχύει για τους συμβούλους του προέδρου της Δημοκρατίας», εκτίμησε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.