Η Ακαδημία Επιστημών της Κίνας έδωσε υποψηφιότητα για το κορυφαίο επιστημονικό βραβείο της χώρας, το Βραβείο Εξαιρετικού Επιτεύγματος Επιστήμης και Τεχνολογίας για το 2021, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και σε μία εκ των κορυφαίων επιστημόνων της, την Σι Ζενγκλί.

Η υποψηφιότητα συνδέεται με την εκτεταμένη δουλειά του Ινσιτούτου στην μελέτη του κορωνοϊού, η οποία κατέληξε στην δημιουργία των εμβολίων και φαρμάκου για την θεραπεία από τις μολύνσεις της COVID-19.

«Η ομάδα ερευνητών συλλογικά ολοκλήρωσε την πιο πλήρη και συστηματική έρευνα ταυτοποίησης για την αιτιολογία του κορονοϊού και τα αποτελέσματά της έθεσαν σημαντικά θεμέλια και μία τεχνολογική πλατφόρμα για την έρευνα που ακολούθησε για την προέλευση, την επιδημιολογία και τους παθογόνους μηχανισμούς της COVID-19», αναφέρει η περιγραφή της υποψηφιότητας.

Η Ακαδημία Επιστημών της Κίνας επισήμανε ότι η δουλειά του Ινστιτούτου ήταν κρίσιμη στην πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας στην χώρα.

H Σι Ζενγκλί, γνωστή ως η «γυναίκα νυχτερίδα» από τις σπουδές της πάνω στο συγκεκριμένο ζώο, που θεωρήθηκε ως η πηγή της μετάδοσης του κορωνοϊού στους ανθρώπους, έλαβε επίσης ειδικό έπαινο από την επιτροπή των επιστημόνων και των εγκαταστάσεων έρευνας για τις υποψηφιότητες.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για ανθρώπινη προέλευση του ιού

Η Ζενγκλί και το Ινστιτούτο της Γουχάν, όπου εργάζεται, κατηγορήθηκε το 2020 από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για την εμπλοκή τους σε πειράματα με τον κορωνοϊό, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την -κατά λάθος- διαρροή του.

Οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν εκείνη την περίοδο σε μεγάλο βαθμό, ως θεωρίες συνωμοσίας από επαγγελματίες γιατρούς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ΠΟΥ μάλιστα, έστειλε αποστολή ειδικών στην Γουχάν, το μέρος που θεωρήθηκε «ύποπτο» για την «γέννηση» της πανδημίας, η οποία έβγαλε ως συμπέρασμα ότι ήταν εξαιρετικά απίθανο να προήλθε ο ιός από τον άνθρωπο.

Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν ξαναέλθει στο προσκήνιο από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ακολουθώντας μία αναφορά στα μήντια ότι τρεις εργαζόμενοι στο Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν είχαν συμπτώματα παρόμοια με την μόλυνση του κορωνοϊού, πριν από την ανακάλυψη της ασθένειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να στείλουν μία πλήρη αναφορά για το εάν ο ιός θα μπορούσε να έχει προέλευση από το εργαστήριο της Γουχάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι εργαζόταν μυστικά πάνω στην COVID-19 ή ότι θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από το Ινστιτούτο της Γουχάν, που διαθέτει επίπεδο 4, το υψηλότερο δυνατό, σε ό,τι αφορά την βιολογική ασφάλεια. Η χώρα καταδίκασε τις ΗΠΑ για διαρροή μη τεκμηριωμένων θεωριών και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για απόπειρα πολιτικοποίησης της πανδημίας προκειμένου να δυσφημίσει και να υποτιμήσει την Κίνα.