ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκεχειρία στην «μάχη» του λουκάνικου ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο

Εκεχειρία στην «μάχη» του λουκάνικου ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο

Οριστική φαίνεται να είναι η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο για παράταση στην περίοδο χάριτος στο Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας (NIP), επιτρέποντας τις παραδόσεις κρύου κρέατος στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση εργάζεται για μία μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο ζήτημα, δήλωσε ο ίδιο, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μόνο ένα ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων για τον τρόπο που θα λειτουργεί το NIP.

Υπογράμμισε ότι το NIP δημιουργούσε εμπόδια στις παραδόσεις σε τομείς και εκτός κατεψυγμένου κρέατος και κάλεσε την ΕΕ να υλοποιήσει τους αρχικούς στόχους: προστασία της συμφωνίας του Μπέλφαστ, διαφύλαξη της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Brexit, από αύριο θα απαγορευόταν η διακίνηση προϊόντων απλής ψύξης, όπως τα λουκάνικα, από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία καθώς στη Β. Ιρλανδία εξακολουθούν μετά από το Brexit να ισχύουν κανόνες της ενιαίας αγοράς, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων απλής ψύξης από τρίτες χώρες.

Τον Δεκέμβριο οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε περίοδο χάριτος έξι μηνών στην οποία ευελπιστούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το Ηνωμένο Βασίλειο επέμεινε στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του NIP, ενώ οι Βρυξέλλες αντιτάχθηκαν έντονα. Σε κάποιο σημείο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε απειλήσει να τερματίσει μονομερώς τη συμφωνία ωθώντας τις Βρυξέλλες να απειλήσουν το Λονδίνο με εμπορικό πόλεμο και νομική απάντηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.