ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανδαλουσία: Όσοι θέλουν να κάτσουν στη σκιά στο εστιατόριο θα πληρώνουν έξτρα

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Ανδαλουσία: Όσοι θέλουν να κάτσουν στη σκιά στο εστιατόριο θα πληρώνουν έξτρα

Η Ισπανία θέσπισε νόμο που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Ανδαλουσία, μία από τις πιο ζεστές επαρχίες της χώρας, να χρεώνουν εξτρά στους επισκέπτες που επιλέγουν να κάθονται στη σκιά.

Η Ανδαλουσία, στον άνυδρο νότο της χώρας, η οποία πέρυσι υποδέχθηκε 14,3 εκατομμύρια τουρίστες, αποφάσισε ότι οι χώροι εστίασης μπορούν να ορίζουν διαφορετικές τιμές για τα τραπέζια ανάλογα με το αν βρίσκονται στον ήλιο ή στη σκιά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Μέχρι και 10 ευρώ η έξτρα χρέωση για να κάτσεις στη σκιά

Ο Ρούμπεν Σάντσεθ, εκπρόσωπος της ένωσης καταναλωτών Facua, δήλωσε ότι τα εστιατόρια δεν μπορούν να χρεώνουν «περισσότερα από 10 ευρώ» για ένα τραπέζι υπό σκιά, όπως αναφέρει το The Press Olive.

Πάντως, η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, προειδοποίησε την Τετάρτη πως τα εστιατόρια θα μπορούν να υποβληθούν σε «αναφορές και ποινές» εάν δεν τηρούν τους κανόνες σχετικά με τα μενού, τις τιμές, τα φιλοδωρήματα, τις κρατήσεις, τους λογαριασμούς και τους τρόπους πληρωμής.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Ωστόσο, τους επιτρέπει να ορίζουν διαφορετικές τιμές για τραπέζια στον ήλιο ή στη σκιά, με μία συγκεκριμένη προϋπόθεση: Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται πριν παραγγείλουν πως οι τιμές είναι αυξημένες εάν καθίσουν σε ένα τραπέζι υπό σκιά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είτε μέσω του μενού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, επίσης, τα εστιατόρια δεν μπορούν να προσφέρουν μενού μόνο μέσω ενός κώδικα QR, καθώς «δεν έχουν όλοι smartphone ικανό να διαβάζει κωδικούς QR».

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, η τιμολόγηση του μενού πρέπει επίσης να είναι «πλήρης» δηλαδή να περιλαμβάνει τον ΦΠΑ. Και οι πελάτες πρέπει να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων που δεν περιλαμβάνονται στο μενού «σαφώς και ορατά». Αυτό σημαίνει ότι η προφορική ενημέρωση του πελάτη για τις τιμές δεν είναι αρκετή και μπορεί να θεωρηθεί παράνομη.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε επίσης πως οι πελάτες δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, καθώς το νερό της βρύσης πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμο.

Τι γίνεται με τα φιλοδωρήματα

Όσον αφορά στα φιλοδωρήματα, ο Σάντσεθ τόνισε πως η απόφαση να αφήσει κάποιος φιλοδώρημα εξαρτάται από τον κάθε πελάτη, πράγμα που σημαίνει ότι μια υποχρεωτική πρόσθετη «χρέωση εξυπηρέτησης» είναι παράνομη.

Σημειώνεται πως η Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία, καταγράφει συχνά υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, το 2021, η πόλη Κόρδοβα κατέγραψε ρεκόρ 47,6 βαθμών Κελσίου.

Οι νέοι κανόνες που θέσπισε η Ισπανία για τους ταξιδιώτες

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Ισπανία εισήγαγε έναν κατάλογο νέων απαγορεύσεων ρητά για τους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη χώρα.

Αυτό περιλάμβανε να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι έχετε αρκετά μετρητά για να συντηρήσετε τον εαυτό σας για όλο το ταξίδι – εάν την επισκέπτεστε από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κάπνισμα απαγορεύτηκε επίσης σε ορισμένες παραλίες, ακολουθώντας τις πολιτικές που εισήχθησαν στη Βαρκελώνη το 2022. Οι παραβάτες τις επηρεαζόμενες κοινότητες μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο εάν συλληφθούν με ένα τσιγάρο δίπλα στη θάλασσα.

Το 2022, το νησί των Βαλεαρίδων, η Μαγιόρκα, εισήγαγε επίσης έναν κώδικα ενδυμασίας, απαγορεύοντας τα μπλουζάκια χωρίς τιράντες, τα μαγιό, τις ποδοσφαιρικές εξαρτήσεις και τα αξεσουάρ που αγοράζονται από πλανόδιους πωλητές (όπως χρυσές αλυσίδες και καπέλα που λάμπουν στο σκοτάδι) στα μπαρ και τα εστιατόρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Hotspots όπως η Βαρκελώνη και το Αλικάντε εισήγαγαν επίσης νέους νόμους για τον θόρυβο, απειλώντας με πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ για τη διατάραξη της ησυχίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.