ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν καρπούζια στην… Ανταρκτική (βίντεο)

Καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπιο των 2 τετραγωνικών μέτρων εντός του ερευνητικού κέντρου Βοστόκ

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν καρπούζια στην… Ανταρκτική (βίντεο)

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο, το καρπούζι, στην παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής.

Το αγροτικό κατόρθωμα ήταν μέρος ενός πειράματος στον Σταθμό Βοστόκ. Πρόκειται για το πιο κρύο μέρος στη Γη, όπου οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες κάποτε έφτασαν τους μείον 89,2 βαθμούς Κελσίου.

Στον σταθμό δημιουργήθηκε ένα θερμοκήπιο φιλόξενο για τα καρπούζια. Στην ουσία η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια τεχνητή όαση στην οποία αναπτύχθηκαν συνθήκες ευνοϊκές για την καλλιέργεια του καρπουζιού.

Η ομάδα επέλεξε  δύο ποικιλίες καρπουζιών πρώιμης ωρίμανσης όχι μόνο για τη νόστιμη γεύση τους αλλά και για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στη χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και την έλλειψη οξυγόνου μέσα σε θερμοκήπιο.

Ακριβώς 103 ημέρες μετά τη φύτευση των σπόρων, οι ερευνητές υποδέχθηκαν οκτώ «ώριμα και γλυκά» καρπούζια τα οποία αναπτύχθηκαν σε διάμετρο 13 εκατοστών και έφθασαν σε βάρος το ένα κιλό.

Το πείραμα απέδειξε ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα καρπούζια μπορούν να καλλιεργηθούν στο πιο κρύο σημείο του πλανήτη  Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καλλιεργούνται προϊόντα στο σταθμό Βοστόκ.

Το 2020 οι επιστήμονες εκεί καλλιέργησαν με επιτυχία μια ποικιλία φυτών, όπως άνηθο, βασιλικό, μαϊντανό, ρόκα και λάχανο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.