ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Από το υποβρύχιο Titan έως το Έβερεστ: Οι extreme εμπειρίες που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους

Ριψοκίνδυνες περιπέτειες που οδήγησαν σε τραγωδίες

Από το υποβρύχιο Titan έως το Έβερεστ: Οι extreme εμπειρίες που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους

Οι επιβάτες του Titan όπως και άλλοι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο αναζητώντας την περιπέτεια και την απόλυτη έκρηξη αδρεναλίνης. Τι συμβαίνει με την επικίνδυνη γοητεία των extreme sports;

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν το 2023 ενώ συμμετείχαν σε ριψοκίνδυνες περιπέτειες, όπως η αναρρίχηση στο Έβερεστ, η κατάβαση στα βάθη του ωκεανού, η ορειβασία στα χιόνια και στο κυνήγι των χιονοστιβάδων.

Τα θύματα του Titan, όπως αναφέρει η New York Post, ηλικίας από 19 έως 77 ετών, εντάχθηκαν σε έναν ήδη μακρύ κατάλογο με τυχοδιώκτες της περιπέτειας που σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής το 2023.

Τα θανατηφόρα βουνά

Το 2023 καταγράφηκε ρεκόρ ορειβατών στο Έβερεστ που πέθαναν ή θεωρούνται νεκροί φέτος κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σε μεγάλο υψόμετρο. Κάθε χρόνο, χιλιάδες τολμούν να σκαρφαλώσουν στο Έβερεστ, το ψηλότερο βουνό στον κόσμο που βρίσκεται ανάμεσα στο Θιβέτ και το Νεπάλ. Η κορυφή του φτάνει τα 29.029 πόδια ή 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους φέτος ενώ προσπαθούσαν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ, ενώ άλλοι πέντε αγνοούνται.

Η διάσωση όσων τα κατάφεραν, αλλά και η προσπάθεια ανάκτησης των σορών, είναι από μόνη της μια επικίνδυνη προσπάθεια καθώς το υψηλό υψόμετρο μαζί με τον πάγο κάνει το εγχείρημα θανατηφόρο.

Ο Guy Cotter, διευθύνων σύμβουλος της Adventure Consultants, ανέφερε ότι διασώσεις με ελικόπτερα και μεταφορά εξοπλισμού στις κατασκηνώσεις του Έβερεστ γίνονταν σχεδόν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της αναρριχητικής περιόδου του 2023, η οποία έχει λήξει.

«Ο αριθμός των διασώσεων ήταν άνευ προηγουμένου, με πιθανώς 200 πτήσεις προς το Camp 2 κατά τη διάρκεια της σεζόν», είπε ο Cotter σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ομώνυμο ιστότοπο της Arnette.

«Η κύρια αιτία είναι η αλλαγή του καιρού. Αυτή τη σεζόν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, ήταν πολύ μεταβλητές», είπε. «Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στα βουνά».

Μιλώντας για μια ιδιαίτερα περίπλοκη αποστολή διάσωσης το 2017, ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος της ορειβατικής ένωσης του Νεπάλ, είπε στους διασώστες του Kathmandu Post «πως οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 50/50».

Παράλληλα, το δέκατο ψηλότερο βουνό, η Annapurna I, κόστισε τουλάχιστον τρεις ζωές, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης Ιρλανδού οδοιπόρου Noel Hanna, ο οποίος επίσης πέθανε αφού έφτασε στην κορυφή. Ο Hanna ήταν το πρώτο άτομο από την Ιρλανδία που έφτασε στην κορυφή της Annapurna όταν το έκανε το 2018, ανέφερε το BBC.

Ωστόσο και μικρότερα βουνά προκαλούν τραγωδίες. Αυτό μπορεί να ισχύει για τον χαμένο ηθοποιό Τζούλιαν Σαντς, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Ιανουάριο στα βουνά San Gabriel στο όρος Baldy της Καλιφόρνια.

Οι πεζοπόροι ανακάλυψαν πρόσφατα ανθρώπινα λείψανα στην έρημο κοντά στο σημείο όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο ηθοποιός -ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ταινίες, όπως το «A Room with a View», «Warlock», δήλωσε η αστυνομία το Σάββατο.

Χιονοστιβάδες που σκοτώνουν

Εν τω μεταξύ, έχουν αναφερθεί 28 θάνατοι από χιονοστιβάδες μέχρι στιγμής φέτος μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Κέντρο Πληροφοριών Χιονοστιβάδων του Κολοράντο.

Πιο πρόσφατα, ένας ταξιδιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος επέζησε αφού καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στις 14 Ιουνίου στο Hurd Peak της Καλιφόρνια.

Χιονοστιβάδα

Εννέα από τα θύματα της χιονοστιβάδας φέτος ήταν σκιέρ, ενώ οκτώ ήταν snowmobilers, δείχνουν τα στοιχεία. Επτά συνολικά χαρακτηρίστηκαν ως ορειβάτες, χιονοπέδιλοι ή πεζοπόροι, τρεις ήταν snowboarders. Οι δραστηριότητες ενός θύματος εκείνη την εποχή δεν καταγράφηκαν.

Σερφ και θάνατοι

Τουλάχιστον πέντε σέρφερ, συμπεριλαμβανομένων γνωστών αθλητών, έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά περιστατικά φέτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ίσως ο πιο αξιοσημείωτος ήταν εκείνος του Βραζιλιάνου θρύλου του σέρφινγκ Marcio Freire, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ δάμαζε τα τεράστια κύματα του Nazaré, της Praia do Norte της Πορτογαλίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.