Άσπρισε η θάλασσα στο Ισραήλ από τις μέδουσες – Εμφανίστηκε τεράστιο κοπάδι

Οι περισσότερες από τις μέδουσες που καταφθάνουν στο Ισραήλ ανήκουν σε μεταναστευτικά είδη

Άσπρισε η θάλασσα στο Ισραήλ από τις μέδουσες – Εμφανίστηκε τεράστιο κοπάδι

Ένα απόκοσμο θέαμα με τη θάλασσα διάστικτη από άσπρα σημάδια, που δεν ήταν παρά ένα τεράστιο κοπάδι μέδουσες, έκανε την εμφάνισή του ανοικτά των ακτών της Χάιφα στο Ισραήλ.

Η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες με τα εκατομμύρια των μεδουσών, πολλές από τις οποίες είχαν ήδη φθάσει στη στεριά το φετινό καλοκαίρι και ξεβράστηκε σε παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής της χώρας.

Η Αρχή εξήγησε ότι στην αύξηση της έντασης των κοπαδιών των μεδουσών συνέβαλε η ανθρώπινη συμπεριφορά, μεταδίδουν οι Times of Israel. «Πολλά απ’ αυτά που κάνουν οι άνθρωποι συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των μεδουσών, περιλαμβανομένης της διάνοιξης της Διώρυγας του Σουέζ, της μόλυνσης της θάλασσας με λύματα, της κλιματικής αλλαγής και του τραυματισμού θηρευτών των μεδουσών, όπως οι πέρκες και οι θαλάσσιες χελώνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση.

Οι περισσότερες από τις μέδουσες που καταφθάνουν στο Ισραήλ ανήκουν σε μεταναστευτικά είδη, που προέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και φθάνουν, όπως πιστεύεται, στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Οι μέδουσες μπορούν με τα πλοκάμια τους να τσιμπήσουν και να εγχύσουν στον άνθρωπο δηλητήριο, το οποίο προκαλεί συνήθως ήπια έως σοβαρή δυσφορία και σε σπάνιες περιπτώσεις οδηγεί σε οξύ πόνο ή ακόμη και στο θάνατο.

Μολονότι μέδουσες επισκέπτονται εδώ και δεκαετίες τις ακτές του Ισραήλ στη Μεσόγειο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τους κανόνες ζωής και μετακίνησής τους και δυσκολεύονται να προβλέψουν πότε θα εμφανιστούν κοπάδια, από ποια συγκεκριμένα είδη θα αποτελούνται και για πόσο διάστημα θα παραμείνουν σε μια περιοχή.

Οι μέδουσες συνιστούν επίσης απειλή για την ηλεκτροδότηση του Ισραήλ καθώς απορροφώνται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, οι οποίοι χρησιμοποιούν για την ψύξη τους θαλασσινό νερό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πριν από έξι χρόνια ερευνητές στη Χάιφα μελέτησαν πότε πλήττεται περισσότερο ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μέδουσες και το συσχέτισαν με τις φάσεις της σελήνης και τη θερμοκρασία του νερού κατά την ετήσια άφιξή τους ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.