Απόφοιτος του «τίποτα» στην κυβέρνηση του «μηδέν»...

Axios: Καμία παράταση στην εκεχειρία των ΗΠΑ με το Ιράν – «Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» λέει η Ουάσινγκτον

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα

Axios: Καμία παράταση στην εκεχειρία των ΗΠΑ με το Ιράν – «Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» λέει η Ουάσινγκτον

Σε εξέλιξη παραμένουν οι διπλωματικές επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής επίσημη συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας, σύμφωνα με το Axios.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει «συνεχής εμπλοκή» μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ενώ παράλληλα περιφερειακοί παράγοντες κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

Όπως εκτιμάται από την πλευρά της Ουάσινγκτον, οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν σύντομα με νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Η τρέχουσα εκεχειρία, που λήγει στις 22 Απριλίου, ενδέχεται να παραταθεί για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη διπλωματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη μια κατ’ αρχήν συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση, αν και δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα:

  1. το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,
  2. η ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ και
  3. το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με τη μεσολάβηση τρίτων χωρών, με το Πακιστάν να διαδραματίζει ενεργό ρόλο.

Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγκαΐ επιβεβαίωσε ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων συνεχίζεται, τονίζοντας πως η θέση του Ιράν παραμένει σταθερή.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επαφών με τη συμμετοχή πακιστανικής αντιπροσωπείας.

Παρά την απουσία οριστικής συμφωνίας, οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.