ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κτήριο γραφείων στον κόσμο (βίντεο)

Είναι μεγαλύτερο από το Πεντάγωνο

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κτήριο γραφείων στον κόσμο (βίντεο)

Σύμφωνα με το CNN, η πόλη στο κρατίδιο Γκουτζαράτ στην Ινδία, διαθέτει ένα κτήριο- ρεκόρ, που δημιουργήθηκε για να στεγάσει τη βιομηχανία διαμαντιών της.

Το πρόσφατα εγκαινιασμένο Surat Diamond Bourse χαρακτηρίζεται ως «one-stop προορισμός» για περισσότερους από 65.000 επαγγελματίες διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένων των κοπτών, των στιλβωτών και των εμπόρων.

Διαθέτοντας μια σειρά από εννέα ορθογώνιες κατασκευές που συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας κεντρικής «σπονδυλικής στήλης», το εκτεταμένο 15ώροφο συγκρότημα έχει κατασκευαστεί σε περισσότερα από 35 στρέμματα γης.

Οι αρχιτέκτονες του εμπορικού κέντρου λένε ότι περιλαμβάνει πάνω από 7,1 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια επιφάνειας, πράγμα που σημαίνει ότι ξεπέρασε το Πεντάγωνο ως το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο.

Μαρμάρινα δάπεδα και γεμάτα φως αίθρια συνδέουν πάνω από 4.700 χώρους γραφείων, οι οποίοι μπορούν επίσης να λειτουργούν και ως μικρά εργαστήρια κοπής και στίλβωσης διαμαντιών.

Το έργο η αξία του οποίου αγγίζει τα 388 εκατομμύρια δολάρια διαθέτει, επίσης, 131 ανελκυστήρες, καθώς και χώρους εστίασης, λιανικής πώλησης, ευεξίας και συνεδριακών εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από το ινδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Morphogenesis μετά από διεθνή διαγωνισμό. Το γραφείο δήλωσε ότι η διάταξή της κατασκευής δημιουργεί «ίσους όρους ανταγωνισμού» για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Με τα γραφεία να συνδέονται με έναν μακρύ κεντρικό διάδρομο -μια διαμόρφωση που θυμίζει τερματικό σταθμό αεροδρομίου- οι κάτοχοί τους έχουν εξίσου εύκολη πρόσβαση στις ανέσεις και τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη συνιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου, Sonali Rastogi, η οποία χαρακτήρισε το σχεδιασμό ως «δημοκρατικό».

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην έρευνα της Morphogenesis σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ινδικού εμπορίου διαμαντιών. Η Rastogi επέστησε την προσοχή στη σειρά από εννέα αυλές 1,5 στρεμμάτων, με καθίσματα και υδάτινα χαρακτηριστικά, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως περιστασιακοί χώροι συνάντησης για τους εμπόρους.

Συγκρίνοντας τους διαμορφωμένους χώρους με «ένα παραδοσιακό παζάρι», η Rastogi δήλωσε ότι η εταιρεία επηρεάστηκε από το γεγονός ότι πολλές ανεπίσημες συναλλαγές λαμβάνουν χώρα εκτός του περιβάλλοντος του γραφείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Morphogenesis ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός του καταναλώνει έως και 50% λιγότερη ενέργεια από τη μέγιστη επιτρεπόμενη. Αν και τα μεμονωμένα γραφεία θα βασίζονται στον παραδοσιακό κλιματισμό, η Rastogi εκτιμά ότι περίπου το μισό κτίριο ψύχεται με φυσικό εξαερισμό, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.