ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Black out σε Facebook, Messenger, Instagram: Πόσο κόστισε στον Μ.Ζάκερμπεργκ;

Πόσα χρήματα έχασε η εταιρεία;

Black out σε Facebook, Messenger, Instagram: Πόσο κόστισε στον Μ.Ζάκερμπεργκ;

Το χθεσινό black out στη λειτουργία της Meta που έθεσε εκτός το Facebook, το Instagram και το Messenger ήταν ένα ζήτημα πολλών δολαρίων για την εταιρεία.

Και ποιο ήταν το κόστος αυτό; Ο Νταν Ιβές, διευθύνων σύμβουλος της Wedbush Securities της Νέας Υόρκης, δήλωσε στην DailyMail ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το πρωί της Τρίτης λόγω της μη λειτουργίας των πλατφορμών παγκοσμίως.

Η τιμή της μετοχής της Meta υποχώρησε επίσης κατά 1,5% όταν άρχισαν οι πρώτες αναφορές για το ζήτημα. Η εταιρεία παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της μέσω διαφημίσεων, οι οποίες προβάλλονται στους χρήστες, και με τα «τεχνικά ζητήματα» που έριξαν τις πλατφόρμες, έπεσαν και τα κέρδη της.

Η Meta, σύμφωνα με τον Ιβές, δεν θα αποκαλύψει τις οικονομικές ζημιές. «Πρόκειται για ένα αμελητέο ποσό εσόδων που είναι πιθανότατα κάτω από 100 εκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Ιβές.

Κι αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς, εάν σκεφτεί πως η αξία της Meta το 2023, υπολογίζεται στα περίπου 134 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Μeta πάντως, κατηγόρησε τη διακοπή λειτουργίας σε «τεχνικά ζητήματα», αφήνοντας το τι πραγματικά συνέβη να καλύπτεται από μυστήριο. Μια πηγή μέσα από το Facebook δήλωσε στην Daily Mail πως τα εσωτερικά συστήματα της εταιρείας ήταν επίσης εκτός λειτουργίας, γεγονός που μπορεί να οδήγησε στα προβλήματα.

Πολλοί ήταν αυτοί που υπέθεσαν ότι η διακοπή λειτουργίας ήταν «κυβερνοεπίθεση» καθώς συνέβη την Super Tuesday, όπου σε πολλές αμερικανικές πολιτείες διεξήχθησαν εκλογές για τους υποψηφίους των Αμερικανικών εκλογών.

Ο Τζέικ Μουρ, ειδικός τεχνολογίας και σύμβουλος ασφαλείας στην ESET δήλωσε στην Daily Mail πως μια κυβερνοεπίθεση είναι απίθανη αλλά όχι αδύνατη.
«Το Fecebook έχει ιστορικό πτώσης, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει για έναν μακρύ κατάλογο λόγων» είπε.

«Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, αλλά είναι πιο πιθανό να πρόκειται για ένα ακόμη πρόβλημα εσωτερικού δικτύου».

Η Κέιτ Λιζενμπίγκλερ, συντάκτρια στο TheRevOpsTeam, δήλωσε ότι η διακοπή είναι μια «ενόχληση» αλλά πιθανότατα «τίποτα το σοβαρό». « Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και δεν θα είναι η τελευταία» είπε.

«Μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram (και τώρα το Threads) διαχειρίζονται τεράστιο όγκο κίνησης και δεδομένων κάθε ώρα της ημέρας.

Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή δυσλειτουργία ή ένα ανθρώπινο λάθος στο δωμάτιο του διακομιστή μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε χιονοστιβάδα και να προκαλέσει διακοπή λειτουργίας που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες.

Αυτά τα πράγματα προκαλούν πραγματικά ανησυχία μόνο αν οι ομάδες της Meta δεν καταφέρουν να επαναφέρουν τα πράγματα σε λειτουργία μέσα σε λίγες ώρες, τότε είναι που ο κόσμος θα αρχίσει να κάνει εικασίες για την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.