
Ο Φρανκ Έβερινκ δεν είχε ακούσει ποτέ για το Κάνσας Σίτι. Όταν όμως έμαθε ότι η εθνική Ολλανδίας θα έδινε εκεί αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, άλλαξε ολόκληρο το πρόγραμμα του ταξιδιού του.
Επιβιβάστηκε στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτό του, ξεκίνησε από το Τορόντο και, περνώντας από το Ντιτρόιτ, το Σικάγο και την Ιντιανάπολη, κατέληξε στα σύνορα του Μιζούρι με το Κάνσας.
Όπως γράφει η Wall Street Journal, ο Έβερινκ και χιλιάδες ακόμη Ευρωπαίοι φίλαθλοι γνώρισαν μια πλευρά της Αμερικής που σπάνια βλέπουν οι ξένοι επισκέπτες: τα ήσυχα προάστια, τα τεράστια εμπορικά κέντρα, τις αχανείς κατοικίες και την καθημερινότητα μακριά από τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες ή το Μαϊάμι.
«Εδώ όλα είναι τόσο ευρύχωρα», λέει. «Για τα ψώνια πηγαίνεις σε ένα μέρος, για τον οδοντίατρο σε άλλο. Οι άνθρωποι φαίνονται πολύ πλούσιοι. Ίσως γι’ αυτό να είναι και τόσο ευγενικοί.»
Τα σπίτια, οι δρόμοι και τα… Costco
Η άφιξη χιλιάδων Ολλανδών στο Κάνσας Σίτι αναζωπύρωσε μια παλιά συζήτηση: τελικά ποιος ζει καλύτερα, οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι;
Οι επισκέπτες δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την κλίμακα σχεδόν των πάντων.
Οι αυτοκινητόδρομοι έμοιαζαν ατελείωτοι, τα καταστήματα Costco και Walmart έμοιαζαν με μικρές πόλεις και τα σπίτια έμοιαζαν τεράστια σε σύγκριση με εκείνα της Ολλανδίας.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν δεκάδες βίντεο Ευρωπαίων που εντυπωσιάζονται από τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής ζωής: γκαράζ για δύο αυτοκίνητα, τεράστιες ντουλάπες, δεύτερα ψυγεία, αλλά και τις χαρακτηριστικές αλυσίδες εστίασης.
Ένας Βρετανός έγινε viral δοκιμάζοντας για πρώτη φορά Chick-fil-A, ενώ σε άλλο βίντεο επισκέπτεται πυροσβεστικό σταθμό και σχολιάζει έκπληκτος το μέγεθος τόσο των οχημάτων όσο και των εγκαταστάσεων.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αίσθηση
Οι εντυπώσεις των επισκεπτών αποτυπώνονται και στους αριθμούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η μέση κατοικία έχει επιφάνεια περίπου 167 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι νεόδμητες μονοκατοικίες ξεπερνούν συνήθως τα 185 τετραγωνικά μέτρα.
Στην Ευρώπη, αντίθετα, το μέσο σπίτι φτάνει περίπου τα 100 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία ευρωπαϊκών στατιστικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η σύγκριση δεν είναι τόσο απλή.
Οι Ευρωπαίοι μπορεί να διαθέτουν μικρότερα σπίτια και χαμηλότερα εισοδήματα, όμως εργάζονται λιγότερες ώρες, απολαμβάνουν μεγαλύτερη κοινωνική προστασία και καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας και πρόνοιας.
«Στην Ολλανδία θα κόστιζε τέσσερις φορές περισσότερο»
Ο Ρον Φίσερ γνωρίζει καλά και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όταν αποφάσισε μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του πού θα ζήσουν μόνιμα, διαπίστωσαν ότι οι υψηλότεροι αμερικανικοί μισθοί ουσιαστικά εξισορροπούνται από το ακριβότερο κόστος ζωής.
Europeans and Japanese are begin to see the beauty and the greatness of America. Wow Americans are constantly groaning and complaining about ice and everything else. While we have more immigrants for the next four countries combined all they love our pizza, our steak in Texas the…
— Al Ngu (@alngu) June 27, 2026
Παρόλα αυτά, η Αμερική τού πρόσφερε κάτι που δύσκολα βρίσκει κανείς στην Ολλανδία: χώρο.
Πρόσφατα αγόρασε μια έκταση 22 στρεμμάτων έξω από το Κάνσας Σίτι έναντι 250.000 δολαρίων, με στόχο να δημιουργήσει φάρμα.
Όπως λέει, στην Ολλανδία ένα αντίστοιχο ακίνητο θα κόστιζε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια.
Οι γιγαντιαίες μερίδες και οι… μισογεμάτοι δίσκοι
Ένα ακόμη πολιτισμικό σοκ ήταν το φαγητό. Οι Ολλανδοί φίλαθλοι έμειναν σε μεγάλο βαθμό έκπληκτοι από τις τεράστιες μερίδες των αμερικανικών εστιατορίων.
Ο ιδιοκτήτης του Alley Bar, ενός ιστορικού χώρου βετεράνων που μετατράπηκε προσωρινά σε «ολλανδικό στέκι», περιγράφει ότι αρκετοί επισκέπτες αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν το γεύμα τους.
«Μια γυναίκα παρήγγειλε νάτσος και έφαγε μόλις τέσσερις μπουκιές», λέει χαρακτηριστικά.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν και αυτή την εικόνα. Μελέτη του 2024 έδειξε ότι οι αμερικανικές μερίδες είναι κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στη Γαλλία, ενώ ένα μεγάλο αναψυκτικό στα McDonald’s των ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλάσιο όγκο από εκείνο που σερβίρεται στη Βρετανία ή στη Γαλλία.
Πλούτος, αλλά και υψηλότερο κόστος
Οι Ευρωπαίοι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από την αφθονία, αλλά δεν παρέλειψαν να επισημάνουν και το κόστος της.
Ο Ντανιέλο Κόεν, που ζει στην Ολλανδία, σχολίασε χαμογελώντας μπροστά σε ένα πιάτο μπάρμπεκιου:
«Οι μερίδες είναι μεγαλύτερες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά μεγαλύτερες είναι και οι τιμές.»
Η συζήτηση αυτή συνδέεται και με μια ευρύτερη οικονομική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ΗΠΑ φτάνει περίπου τις 85.000 δολάρια, σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κυμαίνεται στις 43.000 δολάρια.
Ωστόσο, οικονομολόγοι όπως ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν πλήρως την ποιότητα ζωής και ότι οι Ευρωπαίοι έχουν απλώς επιλέξει ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο.
Europeans trying American foods for the first time and we’re all just sitting here like ‘yeah… that’s about right’ 😂🇺🇸
From the confusion to the full-blown addiction in 10 seconds flat! What’s the one American food you think would blow their minds the most?
Drop it below 👇 pic.twitter.com/szaUWJnDza— NancyH (@NancyH_60) June 27, 2026
«Οι Ευρωπαίοι έρχονται στην Αμερική για να δουν τα άκρα»
Ο Ματς φαν ντερ Πλάατς, επίσης από την Ολλανδία, βρέθηκε να φωτογραφίζει ακόμη και τις… πινακίδες εξόδου στις δημόσιες τουαλέτες.
«Τα σχέδια εδώ είναι απίστευτα. Μεγαλοπρεπή», λέει γελώντας.
Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί τόσοι Ευρωπαίοι γοητεύονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνει μια απλή απάντηση: «Ερχόμαστε στην Αμερική για να δούμε τα άκρα.»
Και συνοψίζει την εμπειρία του με μία φράση που επαναλάμβαναν πολλοί από τους συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης: «Εδώ όλα είναι τρεις φορές μεγαλύτερα.»
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.