Τυνησία: Ο πρόεδρος ανέστειλε το Κοινοβούλιο και απέπεμψε τον πρωθυπουργό (βίντεο)

Τυνησία: Ο πρόεδρος ανέστειλε το Κοινοβούλιο και απέπεμψε τον πρωθυπουργό (βίντεο)

Την αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου, αλλά και αποπομπή του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ, την ώρα που στρατιωτικά οχήματα έχουν ήδη περικυκλώσει το Κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χθες, Κυριακή, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως τη «διάλυση του Κοινοβουλίου».

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ακούστηκαν Κλάξον στους δρόμους.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση, στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.

«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του», δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου”.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με «τη βοήθεια της κυβέρνησης», υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε εξάλλου την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών.

Η κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τις διενέξεις ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά κόμματα και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι, που είναι επίσης επικεφαλής του Ennahdha, και τον πρόεδρο Σαΐντ, που παραλύει τις δημόσιες εξουσίες.

Καταγγέλλει επίσης την έλλειψη πρόνοιας της κυβέρνησης απέναντι στην υγειονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις οξυγόνου στην Τυνησία. Με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο στην πανδημία αυτή.

Διαδηλώσεις κατά του ισλαμικού κόμματος Ennahdha

Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες κατά των ηγετών τους, κυρίως κατά του ισλαμικού κόμματος Ennahdha.

Φώναξαν κυρίως συνθήματα κατά του κόμματός αυτού και του πρωθυπουργού τον οποίο υποστηρίζει, Χισάμ Μασίσι, όπως «Ο λαός θέλει τη διάλυση του Κοινοβουλίου».

«Αλλαγή καθεστώτος» έγραφαν επίσης ορισμένα πανό.

Η έδρα και τα σύμβολα του Ennahdha τέθηκαν στο στόχαστρο.

Καλέσματα για διαδηλώσεις την 25η Ιουλίου, ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, κυκλοφορούσαν εδώ και πολλές ημέρες στο Facebook, από διάφορες ομάδες.

Ζητούσαν μεταξύ άλλων αλλαγή του Συντάγματος και μια μεταβατική περίοδο που θα αφήνει μεγάλο χώρο στον στρατό, διατηρώντας παράλληλα τον πρόεδρο Σαΐντ ως αρχηγό του κράτους.

Τυνησία: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου κατηγορεί τον πρόεδρο Σαΐντ για πραξικόπημα

Ο πρόεδρος του τυνησιακού Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι κατηγόρησε τον πρόεδρο Κάις Σαΐντ για «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος» μετά τη δήλωση του Σαΐντ ότι ανέστειλε τις εργασίες του Κοινοβουλίου και απέπεμψε την κυβέρνηση.

«Θεωρούμε πως οι θεσμοί εξακολουθούν να ισχύουν και οι υποστηρικτές του Ennahda και ο τυνησιακός λαός θα υπερασπιστούν την επανάσταση», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Γκανούσι, ο οποίος ηγείται του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Ennahda.

Τυνησία: Οχήματα του στρατού περικύκλωσαν το κοινοβούλιο

Μάλιστα, οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μερικές ώρες μετά την αναγγελία του προέδρου της Τυνησίας, του Κάις Σαΐντ, ότι αναστέλλει τη λειτουργία του για έναν μήνα, παύει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι και αίρει την ασυλία των βουλευτών, αποφάσεις στις οποίες ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, ο Ρασίντ Γκανούσι, ηγέτης του Ενάχντα, είδε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής ζητωκραύγασαν καθώς τα στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο κι άρχισαν να τραγουδούν τον τυνησιακό εθνικό ύμνο.

Η τυνησιακή κοινή γνώμη είναι απαυδισμένη από τις ατέλειωτες διενέξεις στο κοινοβούλιο και το μπραντεφέρ ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επικεφαλής του κοινοβουλίου και του Ενάχντα εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, με το σύστημα υγείας να έχει υποστεί κορεσμό και τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.

Με σχεδόν 18.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, η Τυνησία των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας παγκοσμίως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.