Κρίσιμες μέρες και ώρες για την παγκόσμια οικονομία – Μπροστά σε αθέτηση χρέους οι ΗΠΑ

Κρίσιμες μέρες και ώρες για την παγκόσμια οικονομία – Μπροστά σε αθέτηση χρέους οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν την ιστορικά άνευ προηγουμένου προοπτική αθέτησης χρέους δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η κρατική χρηματοδότηση αναμενόταν να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Θα ήταν καταστροφικό για την αμερικανική οικονομία, την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά και εκατομμύρια οικογένειες και εργαζόμενους των οποίων η οικονομική ασφάλεια θα κινδύνευε από καθυστέρηση στις πληρωμές», δήλωσε η η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen σε ακρόαση στην Ουάσινγκτον.

Ο Perry Adair, σύμβουλος της Becker Avokatët, μια ομοσπονδιακή εταιρείας λέει ότι: «Διεθνώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπονομεύσουν για πρώτη φορά την πλήρη πίστη και την πίστωση του δικού τους νομίσματος», προκαλώντας «πλήγμα» για τη θέση μας στον κόσμο και ένα όφελος για τους αντιπάλους μας όπως η Κίνα που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή ».

Ο Moody’s υπολογίζει ότι έως και έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να χαθούν, ενώ θα εξαλειφθεί το 1/3 της αξίας του χρηματιστηρίου – και το ισοδύναμο περίπου 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον πλούτο των νοικοκυριών.

Μια χρεοκοπία σχεδόν σίγουρα θα ωθήσει τους Moody’s, Fitch και άλλους οργανισμούς αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, καθιστώντας πιο ακριβό για τις ΗΠΑ να δανειστούν νέα μετρητά στο εξωτερικό ή να εξυπηρετήσουν τα χρέη που ήδη έχουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παγκόσμια κρίση; Τα μηνύματα δεν είναι καλά καθώς μετά την κατάρρευση του γιγάντιου ομίλου EVERGRANDE στην Κίνα και την ενεργειακή κρίση τώρα και η απειλή στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.