ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιταλία: Κατεβαίνει για Πρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι

«Το είχα τάξει στην μητέρα μου»

Ιταλία: Κατεβαίνει για Πρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μια υπόσχεση που είχε δώσει κάποτε στη μητέρα του: «Ότι μια μέρα θα γινόταν πρόεδρος», επιδιώκει να πραγματοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το κοινοβούλιο θα επιλέξει νέο αρχηγό κράτους στις αρχές του επόμενου έτους και ο 85χρονος είναι ο πρώτος που δηλώνει συμμετοχή σε έναν «αγώνα» που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το ιταλικό πολιτικό τοπίο, αλλά δεν έχει ακόμα επίσημους υποψηφίους.

«Τον συνάντησα δύο φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και είχε μεγάλο ενθουσιασμό», είπε ένας βουλευτής από το κόμμα Forza Italia του Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης είναι μια άκρως αμφιλεγόμενη φιγούρα.

Αποκλείστηκε προσωρινά από το δημόσιο αξίωμα μετά από καταδίκη για φορολογική απάτη το 2013 και εξακολουθεί να δικάζεται στην τελευταία από μια σειρά περιπτώσεων για δωροδοκία μαρτύρων σε υπόθεση πορνείας ανηλίκων που συνδέεται με τα διαβόητα σεξουαλικά πάρτι του «Μπούνγκα Μπούνγκα» με περισσότερα από πριν από μια δεκαετία.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια τέτοια διχαστική προσωπικότητα θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει την ευρεία υποστήριξη που απαιτείται για να εκλεγεί έναν πρόεδρο, ο οποίος στην Ιταλία καλείται τακτικά να επιλύσει τα κυβερνητικά αδιέξοδα.

Η διακομματική συναίνεση είναι ιδιαίτερα σημαντική επί του παρόντος, καθώς σχεδόν όλα τα κύρια κόμματα έχουν παραμερίσει τις διαφορές τους για να ενταχθούν στον συνασπισμό εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Ιταλία να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού.

«Μπορώ να είμαι χρήσιμος»

Ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Μπερλουσκόνι.

Είπε ότι η εκλογή του προέδρου «πρέπει να βασίζεται σε μεγάλη πλειοψηφία… διαφορετικά η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αμέσως».

Παρά τα πολιτικά εμπόδια, ο Μπερλουσκόνι προχωρά με την ανεπίσημη εκστρατεία του, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν έμπειρο πολιτικό όσον αφορά κυρίως τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι συνήθως δεν κοινοποιούν την πρόθεσή τους για υποψηφίοτητα πριν από τις εκλογές στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, το όνομα του Μπερλουσκόνι έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος δεν έχει προσπαθήσει να αμβλύνει τις εικασίες ότι «θέλει τη δουλειά».

Ερωτηθείς για τις προεδρικές του επιδιώξεις σε συνέδριο τον Οκτώβριο, ο Μπερλουσκόνι είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο: «Πιστεύω ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να είναι χρήσιμος για τη χώρα… Δεν θα κάνω πίσω και θα κάνω αυτό που χρειάζεται η χώρα μου».

Τον Νοέμβριο, έστειλε μια ανθολογία των ομιλιών του και των προτεραιοτήτων πολιτικής του σε σχεδόν όλους τους -σχεδόν 1.000- βουλευτές που θα εκλέξουν τον πρόεδρο, δεσμευόμενος για μια λίστα φιλελεύθερων αξιών σε μια προσπάθεια να διευρύνει την απήχησή του.

Ένας νικητής χρειάζεται τα δύο τρίτα των ψήφων, αλλά εάν κανείς δεν πετύχει αυτόν τον στόχο στους τρεις πρώτους γύρους, ο πήχης μειώνεται στο 50% των ψήφων συν μία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν όλοι οι νομοθέτες του κεντροδεξιού μπλοκ τον ψήφιζαν, και αυτό είναι ένα μεγάλο «αν», ο Μπερλουσκόνι θα χρειαζόταν ακόμη τουλάχιστον 50 ψήφους για να τον κάνει αρχηγό κράτους — τις οποίες θα έπρεπε να εξασφαλίσει από μια «δεξαμενή» 113 αντιπολιτευόμενων βουλευτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.