Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, αναφέρθηκε στις ρωσικές «κόκκινες γραμμές» και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, τονίζοντας πως η χώρα του έχει «ωθηθεί σε σημείο» που δεν μπορεί να υποχωρήσει άλλο.

«Θέλω να καταλάβουν όλοι, εντός και εκτός χώρας, να καταλάβουν και οι εταίροι μας – δεν πρόκειται καν για μία γραμμή που δεν θέλουμε να περάσει κανείς. Είναι ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε άλλο. Έχουμε ωθηθεί στο σημείο… όπου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η Μόσχα να κάνει τους λαούς της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ να κατανοήσουν τη ρωσική ιδέα για το σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας.

«Θέλουμε οι άνθρωποι στη Ρωσία και την Ουκρανία και οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατανοήσουν την ιδέα μας, τι θέλαμε να πετύχουμε με αυτές τις συνομιλίες. Δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το σύστημα που θα υιοθετηθεί θα εισάγει όρια και περιορισμούς για όλους τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, αλλά «για εμάς, ο μόνος στόχος είναι να έχουμε τις συμφωνίες που θα διασφάλιζαν την ασφάλεια για τη Ρωσία και τον λαό της σήμερα και μακροπρόθεσμα», όπως εξήγησε.

Ακόμη, τόνισε πως η δημοσιοποίηση των ρωσικών προτάσεων ασφαλείας στη Δύση ίσως να είναι ασυνήθιστη τακτική, αλλά η Μόσχα ανησυχεί ότι οτιδήποτε προτείνει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τις απειλές που αντιμετωπίζει.

«Το γεγονός ότι δημοσιοποιήσαμε τις προτάσεις μας συνδέεται με αυτό. Μπορεί να είναι ένας ασυνήθιστος τρόπος διεξαγωγής συνομιλιών, ναι. Αλλά έχουμε ανησυχίες, όπως είπα, ότι οτιδήποτε προτείνουμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει με καταστροφικό έργο που θα δημιουργούν απειλές για εμάς στις γειτονικές μας χώρες», εξήγησε ο ηγέτης της Ρωσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τον αρχηγό του ρωσικού κράτους οι εταίροι της Μόσχας «θα μιλάνε ατελείωτα» και «δεν θα κάνουν τίποτα» εκτός από «την άντληση προηγμένων όπλων σε μια γειτονική χώρα και την αύξηση της απειλής για τη Ρωσία».