ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

ΗΠΑ: Η πλειοψηφία των πολιτών φοβάται ότι η δημοκρατία κινδυνεύει να «καταρρεύσει» – Τι δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση

Διχασμός στη χώρα, έναν χρόνο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Η πλειοψηφία των πολιτών φοβάται ότι η δημοκρατία κινδυνεύει να «καταρρεύσει» – Τι δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η πολιτική αστάθεια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, όπου η δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο να «καταρρεύσει», σύμφωνα με τα ευρήματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη κι επιβεβαιώνουν τον βαθύ διχασμό στη χώρα, έναν χρόνο μετά την επίθεση οπαδών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η πολιτική αστάθεια εγείρει τη σοβαρότερη απειλή για τη χώρα, ενώ μόλις το 19% βλέπει τη σοβαρότερη απειλή σε κάποια άλλη χώρα, αντίπαλη των ΗΠΑ.

Πιο ανήσυχοι μοιάζουν οι ψηφοφόροι ή οι συμπαθούντες των Δημοκρατικών (83%, έναντι 66% των Ρεπουμπλικάνων) και οι Αμερικανοί του ηλικιακού φάσματος 18-34 ετών (80%).

Εξάλλου το 58% των ερωτηθέντων φοβάται τον κίνδυνο «κατάρρευσης» της αμερικανικής δημοκρατίας, ενώ το 37% αντίθετα θεωρεί πως είναι επαρκώς ισχυρή, άρα ικανή να ξεπεράσει τους διχασμούς στην αμερικανική κοινωνία.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, που υποσχόταν την 20ή Ιανουαρίου 2021 να «συμφιλιώσει» τη χώρα μετά τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, μοιάζει να χάνει αυτό το στοίχημα, με το 53% των Αμερικανών να εκτιμά πως ο διχασμός θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια, έναντι μόλις ενός 15% που προβλέπει βελτίωση της κατάστασης.

«Ο φόβος του εσωτερικού εχθρού μάλλον, παρά της εξωτερικής απειλής, υπογραμμίζει την πικρή διαπίστωση των Αμερικανών ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και οι πολιτικοί διχασμοί είναι ολοένα βαθύτεροι», σχολίασε ο Τιμ Μαλόι, πολιτικός αναλυτής του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ.

Η δημοσκόπηση του πανεπιστημίου σε δείγμα 1.313 Αμερικανών ενηλίκων, που διενεργήθηκε από την 7η ως τη 10η Ιανουαρίου (έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,7 εκατοστιαίες μονάδες), επιβεβαιώνει τα ευρήματα άλλων πρόσφατων ερευνών.

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την πολύ χαμηλή δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο θετική γνώμη εκφράζει μόλις ένα 33%, από 36% τον Νοέμβριο. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα του – στον αγώνα κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, στο πεδίο της οικονομίας, στην εξωτερική πολιτική…

Για το 49% των ερωτηθέντων, η πολιτική της κυβέρνησής του διχάζει τη χώρα· το 42% αντίθετα θεωρεί πως την ενώνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα μέλη του Κογκρέσου παίρνουν επίσης κακό έλεγχο, με το 62% να εκφράζει αρνητική άποψη στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, όπως ένα 59% στις τάξεις των Δημοκρατικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.