Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ επιχειρούν με δισεκατομμύρια «πετροδολαρίων» να διασπάσουν την συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν

Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ επιχειρούν με δισεκατομμύρια «πετροδολαρίων» να διασπάσουν την συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν

Η νίκη της Ρωσίας στην Συρία και η προσέγγισή της με το Ιράν επιφέρουν σημαντικές στρατηγικές μεταβολές στην Μέση Ανατολή καθώς οι σουνιτικές μοναρχίες σπεύδουν να προσφέρουν ως «δέλεαρ» στην Μόσχα τον πακτωλό «πετροδολαρίων» που διαθέτουν προκειμένου να την εντάξουν στον στενό κύκλο των γεωπολιτικών τους συμφερόντων

Έτσι χθες κατά την επίσκεψη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοινώθηκε από το δορυφορικό τηλεοπτικό σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya η προμήθεια από την Σαουδική Αραβία συστοιχιών του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400 Triumf, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Μετά την Τουρκία λοιπόν ακόμα ένας «στενός» σύμμαχος των ΗΠΑ προχωράει σε μια κίνηση που θα εξοργίσει το «βαθύ αμερικανικό κράτος» και όχι τόσο την κυβέρνηση Ν.Τραμπ που επί της ουσίας δεν διαθέτει τον έλεγχο της υπερδύναμης.

Οι S-400 εξελίσσονται σε πολύ μεγάλη επιτυχία της ρωσικής βιομηχανίας και μάλιστα αποδειμνύονται και σημαντικό διαπραγματευτικό «χαρτί»

Ταυτόχρονα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προχωρούν στην προμήθεια του ρωσικού υπερμαχητικού Sukhoi Su-35 πληρώνοντας αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ενώ θεωρείται η συμφωνία αυτή ως προπομπός της ήδη ανακοινωθείσας – σε επίπεδο προθέσεων – συνεργασίας των δυο πλευρών για την ανάπτυξη ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Μάλιστα όπως λένε πηγές από το Ντουμπάι το συμβόλαιο των Sukhoi Su-35 θα αφορά μια μοίρα και αναμένεται να υπογραφτεί στο τέλος του έτους!

«Θέλουν πολλά περισσότερα από μία μοίρα αλλά ο ακριβής αριθμός θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα πιθανότατα τον Νοέμβριο κατά την διάρκεια του air show στο Dubai»

Στην ρωσική Αεροπορία μια μοίρα συνήθως αποτελείται από 12 μαχητικά

Το Su-35 είναι ένα μαχητικό 4++ γενιάς super-maneuverable και εξοπλισμένο με πτερύγια κατευθυνόμενης ώσης

Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 2,500 χλμ την ώρα και έχει εμβέλεια 3,400 χιλιομέτρων ενώ σε εμπόλεμη κατάσταση η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 1,600 χιλιόμετρα.

Τι πετυχαίνουν με αυτές τις αγορές οι σουνιτικές μοναρχίες; Επιχειρούν να αποσπάσουν την Ρωσία από την στρατηγική της συμμαχία με το Ιράν. Ένα Ιράν το οποίο όμως πάντοτε είχε αντίρροπα συμφέροντα με την Ρωσία στην περιοχή της Κασπίας.

Φυσικά οι Ρώσοι δεν είναι χαζοί για να εγκαταλείψουν το Ιράν αλλά ούτε και να πουν όχι στα «πετροδόλαρα» τα οποία και τα χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τους και τα εξοπλιστικά τους.

Είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν μια μέση οδό καθώς η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να παίξουν τον μέγιστο ρόλο στην Μέση Ανατολή και να αναγκάσει τις ΗΠΑ να αποδεχτούν ένα πολυπολικό σύστημα εξουσίας.

Έχουμε πει πολλές φορές στο pronews.gr ότι οι φιλίες όπως και οι έχθρες μεταξύ κρατών δεν είναι αιώνιες αντίθετα τα συμφέροντα είναι διαχρονικά.

Ήδη η Σ.Αραβία έχει αποδεχτεί την ρωσική νίκη στην Συρία και επιζητά από την Μόσχα την μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας προς αντιστάθμιση στο Ιράν

Χθες δημοσιογράφος απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν σχετικά με την ιστορική πρώτη επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στην Ρωσία (πρώτη για όλους τους Σαουδάραβες μονάρχες) σημείωσε ότι «η μοναρχία έχει ως μεγαλύτερο σύμμαχο τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για τα γεωπολιτικά της συμφέροντα» και ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο «μήπως σας χρησιμοποιούν»;

Τότε απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος λέγοντας “είπες ότι πάντα θα παραμένει (ο πιο μεγάλος σύμμαχος). Υπάρχει τίποτα στον κόσμο τότο απόλυτα σταθερό; Σε μένα μου φαίνεται το αντίθετο, όλα αλλάζουν”

Η απάντηση του Ρώσου προέδρου τελικώς αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Κάτι που εδώ στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα δεν καταλαβαίνει και επιμένει στις αγκυλώσεις του προφανώς λόγω έλλειψης διανοητικής επάρκειας

%20

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.