Πανηγυρική συνεδρίαση για την εξηκοστή επέτειο από την ίδρυσή του, γιόρτασε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Στην εορταστική εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μεγάλος Δούκας και η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου, εκπρόσωποι των αρχών του Λουξεμβούργου, το διπλωματικό σώμα, πρόεδροι διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, πρόεδροι συνταγματικών και ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών-μελών και της Κροατίας, πρώην μέλη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πολυάριθμες άλλες προσωπικότητες.

Την συνεδρίαση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Βασίλειος Σκουρής, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους. «Θα ήταν ίσως χρήσιμο να υπενθυμίσουμε πώς ήταν το Δικαστήριο πριν από δέκα χρόνια. Το 2002, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ως θεσμικό όργανο αποτελούνταν από δύο δικαιοδοτικά όργανα και 38 μέλη. Απαρτίζονταν από 15 δικαστές και οκτώ γενικούς εισαγγελείς. Το 2002, εισήχθησαν λιγότερες από 500 νέες υποθέσεις εκ των οποίων οι μισές ήταν προδικαστικές παραπομπές. Εκείνη την εποχή το Δικαστήριο εκδίκαζε σε 11 γλώσσες διαδικασίας και απασχολούσε 1.075 μόνιμους και έκτακτους υπαλλήλους εγκατεστημένους σε γραφεία συνολικής επιφάνειας λιγότερο από 100.000 m2. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ήταν λιγότερο από 150 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σκουρής.

«Δέκα χρόνια αργότερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει νέο όνομα. Αποτελείται από τρία δικαιοδοτικά όργανα και αριθμεί 69 μέλη. Το Δικαστήριο απαρτίζεται από 27 δικαστές και οκτώ γενικούς εισαγγελείς. Ένα μήνα πριν από το τέλος του έτους έχουν ήδη εισαχθεί περισσότερες από 550 υποθέσεις, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι προδικαστικές παραπομπές. Οι γλώσσες διαδικασίας είναι 22 και στελεχώνεται από 2.000 και πάνω μόνιμους και έκτακτους υπαλλήλους.Το κτιριακό συγκρότημα εκτείνεται σε περισσότερο από 200.000 m2 και ο ετήσιος προϋπολογισμός υπερδιπλασιάστηκε», επισήμανε ο κ. Σκουρής.

Και πρόσθεσε: «Tα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες, στο σύνολό τους,αποτελούν μια πραγματική μεταμόρφωση. Μπορούμε να αναφερθούμε στην ουσιαστική αναβάθμιση των μεθόδων εσωτερικής εργασίας, από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Νίκαιας και, από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας, στην επέκταση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, στη δημιουργία της επείγουσας προδικαστικής διαδικασίας και στη δημιουργία της εφαρμογής πληροφορικής “e-Curia” για την ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση των διαδικαστικών εγγράφων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr