Μεταστροφή Ρ.Τ.Ερντογάν: «Θα ενισχύσουμε την στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ»

Μεταστροφή Ρ.Τ.Ερντογάν: «Θα ενισχύσουμε την στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ»

Μεταστροφή Ρ.Τ.Ερντογάν προς ΗΠΑ με φρασεολογία που δεν έχει συνηθίσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας να τονίζει πως “η στρατηγική συνεργασία με ΗΠΑ θα ενισχυθεί περαιτέρω” . Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον προσέφυγε ξανά στο τουρκικό δικαστήριο ενώ υπήρξε συνομιλία Πομπέο-Τσαβούσογλου. Θα τον απελευθερώσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν;

Πάντως οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν πέσει, οι επιθέσεις στην τουρκική λίρα έχουν σταματήσει ενώ η Ουάσινγκτον δεν προχώρησε σε νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Αγκυρας παρά το γεγονός πως το είχε προαναγγείλει εδώ και μήνα!

H μεταστροφή αυτή του Ερντογάν έρχεται μετά την αποκάλυψη για μυστικές συνομιλίες με το Ισραήλ για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους. Εκτός από τη συνάντηση Ερντογάν-Λίμπερμαν στο Αζερμπαϊτζάν, τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο κυβερνητικά αεροσκάφη, ένα ισραηλινό και ένα τουρκικό, απογειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από το αεροδρόμιο Ben Gurion με κατεύθυνση τα ΗΑΕ κάνοντας όμως και τα δύο μια σύντομη στάση στο Ομάν όπου και συζήτησαν διάφορα διμερή θέματα.

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας θα ενισχυθούν με τις επενδύσεις και το εμπόριο δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αντιπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του.

«Πιστεύω ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα ενισχυθεί περαιτέρω με τις επενδύσεις και το εμπόριο παρά τις διακυμάνσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο περιήλθε στο Ρόιτερς.

Η εκδήλωση για αμερικανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία δεν ήταν ανοιχτή για τα μέσα ενημέρωσης και δεν κατέστη εφικτή να εξακριβωθεί αν η ομιλία εκφωνήθηκε όπως το γρατπό κείμενο.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην ζημιωθούν οι επιχειρήσεις από τα εμπορικά μέτρα και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με το κείμενο.

«Παροτρύνουμε τον επιχειρηματικό κόσμο να συνεργαστεί περαιτέρω ενώ αναζητούμε τρόπους επίλυσης μέσω της διπλωματίας με τους ομολόγους μας», σημείωσε.

«Δεν θέλουμε ποτέ να επηρεαστείτε αρνητικά ή να εμποδιστούν τα σχέδια σας εξαιτίας των ζητημάτων που έχουμε με την υπάρχουσα αμερικανική κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε κάθε απαραίτητο βήμα», είπε.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό όπως αποκάλυψε το pronews.gr, πως ο Άντριου Μπράνσον, ο Αμερικανός πάστορας που κρατείται στην Τουρκία για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας μετά την απόρριψη της τελευταίας προσφυγής για την απελευθέρωση του, που είχε κατατεθεί σε τοπικό δικαστήριο στη Σμύρνη.

Την είδηση μετέδωσε η εφημερίδα Hürriyet, επικαλούμενη δηλώσεις του συνηγόρου του Μπράνσον, Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ.

Η προσφυγή έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο διέταξε την απελευθέρωση του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλτάν με το σκεπτικό ότι η παρατεινόμενη επί μακρόν προφυλάκισή του εν αναμονή της δίκης για ενδεχόμενη εμπλοκή στο πραξικόπημα, παραβιάζει τα ατομικά του δικαιώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αλτάν απελευθερώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.