Σκάνδαλο: Οι ΗΠΑ εξαίρεσαν την Τουρκία από τις κυρώσεις κατά του Ιράν – «Εντελώς τυχαία» εκτός Κίνα και Ινδία

Σκάνδαλο: Οι ΗΠΑ εξαίρεσαν την Τουρκία από τις κυρώσεις κατά του Ιράν – «Εντελώς τυχαία» εκτός Κίνα και Ινδία

Ραγδαία βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα καθώς με μία και μόνο κίνηση οι ΗΠΑ “αυτοακυρώθηκαν” τερματίζοντας την φιλολογία περί φανταστικών κυρώσεων στην Τουρκία. Πριν λίγο έδωσαν έμμεσα δισ στην τουρκική οικονομία καθώς την εξαίρεσαν από τις κυρώσεις κατά του Ιράν!

Το αξιοσημείωτο είναι πως 24ώρες πριν και συγκεκριμένα χτες βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μ.Πομπέο, απηύθυνε προειδοποίηση στην Τουρκία και προσωπικά στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτρέποντάς τον να αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτερος εταίρος από το Ιράν και να διακόψει επαφές και συνεργασίες με την Τεχεράνη.

Σήμερα εξαίρεσε την Τουρκία από τις κυρώσεις αυτο-ακυρώνοντας τον εαυτό του! Και να φανταστεί κανείς πως οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ολόκληρη έρευνα κατά Ερντογάν για “σπάσιμο” των κυρώσεων με Ιράν (υπόθεση Ρεζά Ζαράμπ).

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντενμέζ, ανακοίνωσε πριν λίγο ότι η χώρα του θα είναι μία από τις οκτώ που θα εξαιρεθούν, πανηγυρίζοντας για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα κάνοντας λόγο για “ομαλοποίηση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας”.

«Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στις χώρες που θα εξαιρεθούν, αλλά ακόμη δεν έχουν περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο υπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το μέτρο αυτό.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ιράν και Τουρκίας φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όμως η Άγκυρα έχει εκφράσει τη βούλησή της να τις αυξήσει στα 30 δισεκ. δολάρια.

Η Τεχεράνη καλύπτει σχεδόν τις μισές ανάγκες της Τουρκίας σε πετρέλαιο. Τους τελευταίους μήνες, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η χώρα τους σκόπευε να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για “βόμβα μεγατόνων” με όφελος δισ για την τουρκικά οικονομία!

Επίσης, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χ.Ακάρ, συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογο του, James Mattis, για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Οπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα αμερικανοτουρκικά θέματα.

Έξι μήνες αφότου αποχώρησαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι από την Δευτέρα θα επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, ασκώντας τη “μέγιστη πίεση” παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται για τον στόχο αυτής της απόφασης.

Τον Αύγουστο είχαν επιβληθεί τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος του Ιράν –που είχαν αρθεί το 2015 σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση, εκ μέρους της Τεχεράνης, να διακόψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Όπως είχε προαναγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση το δεύτερο κύμα των κυρώσεων θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα.

Με βάση αυτήν την απόφαση, θα επιβάλλονται κυρώσεις –ουσιαστικά θα απαγορεύεται η πρόσβασή τους στην αμερικανική αγορά– σε όλες τις χώρες, οντότητες ή ξένες επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο ή να συναλλάσσονται με τις τράπεζες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οκτώ χώρες θα εξαιρεθούν και θα τους επιτραπεί προσωρινά να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, «μόνο όμως επειδή απέδειξαν ότι καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο», όπως εξήγησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η τελική λίστα των χωρών αυτών θα γίνει γνωστή την Δευτέρα.

Ο Πομπέο διευκρίνισε μόνο ότι δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτήν καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νότια Κορέα, Ινδία και Κίνα αναμένεται να εξαιρεθούν

Μεταξύ των υπολοίπων χωρών που θα εξαιρεθούν από τις κυρώσεις αναμένεται ότι θα είναι η Νότια Κορέα, η Ινδία, ακόμη και η Κίνα.

Δηλαδή αν εξαιρέσουμε την Νότια Κορέα έχουμε όσες χώρες αγόρασαν S-400 και στην ουσία οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τις αγγίξουν!

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υπερκαλύψει τη ζήτηση τον επόμενο χρόνο, καθιστώντας ευκολότερο για τις υπόλοιπες χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν.

Ο Μπράιαν Χου, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον για το Ιράν, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Σαουδική Αραβία υπήρξε «πολύ εξυπηρετική» σε ό,τι αφορά την κάλυψη της ζήτησης.

Εξήγησε μάλιστα ότι το Ριάν «απομόνωσε επιτυχώς το πετρέλαιο» από άλλα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Νοεμβρίου.

“Σημαντικό βήμα ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας”

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.