ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας!

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία  θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσαν σήμερα, σχεδόν ταυτόχρονα, ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα αυτή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του, είπε ο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει “δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς” εκλογές “μέσα σε 8 ημέρες”.

Την ίδια ανακοίνωση έκανε αμέσως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν, το βράδυ της Παρασκευής, να συμφωνήσουν για να εκδόσουν μια νέα “κοινή διακήρυξη” για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο. Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν “πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ είχε δηλώσει από χθες ότι η χώρα του “δεν θα μείνει άπραγη” γιατί θέλει να αναληφθεί δράση “για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα”.

Μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, και η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες. Την ανακοίνωση αυτή έκανε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλει τις “εξωτερικές παρεμβάσεις” στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του δημοσίου της χώρας θα καταλήγουν στην κυβέρνηση Γκουαϊδό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεμήνυσε την Παρασκευή ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα «οικονομικά και διπλωματικά εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να εξασφαλιστεί πως τα έσοδα από τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που κάνει η Βενεζουέλα θα καταλήγουν στην κυβέρνηση του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού προέδρου της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, που αναγνώρισε η Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ «θα χρησιμοποιήσουν τα οικονομικά και διπλωματικά τους εργαλεία για να εξασφαλίσουν ότι όλες οι εμπορικές συναλλαγές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δημόσιων επιχειρήσεων και του αποθεματικού διεθνούς συναλλάγματος, θα συνάδουν με αυτή την αναγνώριση», ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Δεν διευκρινίζεται εάν τα μέτρα τα οποία σκοπεύει να λάβει η Ουάσινγκτον για τον σκοπό αυτό θα αφορούν και τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Ο Έλιοτ Έιμπραμς αναλαμβάνει ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

Ο βετεράνος διπλωμάτης Έλιοτ Έιμπραμς θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εχθές.

“Ο Έλιοτ θα είναι πραγματικό αβαντάζ στην αποστολή μας για να βοηθήσουμε τον λαό της Βενεζουέλας να αποκαταστήσει πλήρως τη δημοκρατία και την ευημερία στη χώρα του”, είπε ο Πομπέο ανακοινώνοντας τον διορισμό του. Πρόσθεσε ότι ο Έιμπραμς θα τον συνοδεύσει αύριο Σάββατο στη Νέα Υόρκη, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βενεζουέλα.

Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών: Να προστατευθεί ο Γκουαϊδό

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οντότητα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, κάλεσε τη Βενεζουέλα να προστατεύσει τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας.

Η Επιτροπή, που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως ζήτησε από τους κρατικούς θεσμούς της Βενεζουέλας να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του Γκουαϊδό, «της πιο διακριτής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης» και της οικογένειάς του.

Ο Γκουαϊδό, ένας αντιφρονών ηλικίας 35 ετών, είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης που θεωρεί παράνομη τη δεύτερη θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο η οποία ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου.

Αναγνωρίστηκε ταχύτατα ως μεταβατικός πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την πλειονότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας να ξεσηκωθούν κατά της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως στο πλαίσιο της σοβαρής πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Βενεζουέλα, ο αντιπολιτευόμενος βρίσκεται σε «κατάσταση εξαιρετικά ευάλωτη» και μπορεί να αποτελέσει «στόχο επιθέσεων». Κάλεσε τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλειά του και εκείνην της οικογένειάς του.

Σε ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, η Επιτροπή είχε καλέσει τον Μαδούρο να «σταματήσει την καταστολή» των αντιπάλων του και είχε καταδικάσει τη βία που είχε ως αποτέλεσμα διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων των προηγούμενων ημερών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την Επιτροπή, από την έναρξη της πολιτικής κρίσης 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, δεκάδες έχουν τραυματιστεί και 369 έχουν συλληφθεί. Η Επιτροπή κατήγγειλε επίσης «τις παράνομες κατ΄οίκον έρευνες» και «τις αυθαίρετες κρατήσεις»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.