Οι ΗΠΑ παρέδωσαν περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστοποίησαν την εξουσία του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό να ελέγχει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη ασφαλισμένη τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πιστοποίηση, που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, ισχύει για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή στην κεντρική τράπεζά της.

«Αυτή η πιστοποίηση θα βοηθήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διαφυλάξει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε σε δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο. Όλα αυτά λίγες μόνο ώρες μετά τα όσα δήλωσε ο αυτοανακηρυχθέντας προέδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος υποστήριξε πως… δεν έχει οικονομική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Μόσχα:Το Καράκας θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος του

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με την αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η Ρωσία στην Βενεζουέλα, τα οποία υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στην χώρα, αν και όπως είπε προς το παρόν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις με την πληρωμή των δόσεων.

«Προβλήματα ασφαλώς θα υπάρξουν. Όλα εξαρτώνται αυτή τη στιγμή από τον στρατό, από τους στρατιωτικούς, από το κατά πόσο θα μείνουν πιστοί στο χρέος τους και τον όρκο τους. Άλλη εκτίμηση είναι αδύνατον να κάνω», δήλωσε ο Στορτσάκ.

Η πλησιέστερη δόση, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου από την Βενεζουέλα, υπερβαίνει τα 100 εκ. δολάρια, δήλωσε ο Στορτσάκ διευκρινίζοντας ότι οι πληρωμές καταβάλλονται τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν καθυστερήσεις όπως και ότι η τελευταία πληρωμή έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Βενεζουέλα θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της προς την Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας ενώπιον της Ρωσίας δεν υπέστη αλλαγές. «Στην συμφωνία δεν έγινε καμία τροποποίηση, συνεπώς η Βενεζουέλα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ενώπιον του πιστωτή», αναφέρει η ανακοίνωση

Τον Νοέμβριο του 2017 η Ρωσία και η Βενεζουέλα υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 3,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με διάρκεια αποπληρωμής 10 ετών και με τις κατώτερες σε ύψος πληρωμές τα πρώτα έξι χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προς το παρόν διατηρείται για την Βενεζουέλα η περίοδος διευκολύνσεων όσον αφορά το χρέος της προς την Ρωσία , επεσήμανε ο Στορτσάκ. « Την τελευταία φορά καταβλήθηκε ένα αρκετά σημαντικό ποσό (πληρωμή) που υπερέβη τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Η επικειμένη πληρωμή είναι του ίδιους μεγέθους. Έχουμε ορίσει σταθερό επιτόκιο. Όταν αρχίσει η περίοδος αποπληρωμής του δανείου, μαζί με το επιτόκιο γίνεται απόσβεση ενός μέρους του χρέους, πρόκειται για ένα κλασικό σχήμα απόσβεσης του κρατικού χρέους», διευκρίνισε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.