Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για την βόρεια Συρία – Ποια είναι η τύχη των Κούρδων

Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για την βόρεια Συρία – Ποια είναι η τύχη των Κούρδων

(Ανανέωση 20:00) Ρωσία και Τουρκία οδηγήθηκαν τελικά σε συμφωνία για την βόρεια Συρία στην πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας με τους ηγέτες των δύο χωρών Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν «να δίνουν τα χέρια» μετά από διαπραγμάτευση 5 ωρών.

Πριν από λίγο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε σχετικά ότι: «Καταλήξαμε σε μια εξαιρετική συμφωνία. Συμφωνήσαμε στην εγκαθίδρυση μιας ζώνης ελεύθερης από τρομοκράτες στη βόρεια Συρία»

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν να επεκτείνουν την αρχική προθεσμία για αποχώρηση της ένοπλης κουρδικής πολιτοφυλακής από την «ζώνη ασφαλείας» όπως την χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι στην βόρεια Συρία από τις 120 ώρες που ήταν η συμφωνία με τις ΗΠΑ στις 150, καθώς εμφανίζονται δυσκολίες στην εκκένωση των ένοπλων ομάδων του YPG μαζί με τις οικογένειές τους.

Παράλληλα Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν όσον αφορά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων πέρα από τα 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα και ότι θα εγκαταλείψουν τις πόλεις Τελ Ριφάτ ανατολικά του Ευφράτη και Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη.

Ακόμη Ρωσία και Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός της Συρίας.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτικής και εδαφικής ενότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Υπογράμμισαν ότι επιθυμούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία και τις αποσχιστικές τάσεις στα εδάφη της Συρίας.

Όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τα 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Όλες οι δυνάμεις του YPG θα «απομακρυνθούν» από την Μάνμπιτζ και το Ταλ Ριφάτ.

https://twitter.com/ragipsoylu/status/1186687245773869058


Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στο Σότσι αλλά κοινό ανακοινωθέν δεν έχει μοιραστεί ακόμη στον Τύπο, ούτε οι δύο πρόεδροι έχουν εμφανιστεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο λόγος είναι άγνωστος ακόμη όπως και αν υπήρξαν τελικά διαφωνίες μεταξύ των ηγετών.


Εκτός και αν ο λόγος για την καθυστέρηση ή αναμονή Ερντογάν για την ανακοίνωση της οριστικής αποχώρησης των Κούρδων από την «ζώνη ασφάλειας» καθώς υπήρχε τουρκικό τελεσίγραφο.

Όπως ανακοίνωσαν οι κουρδικές δυνάμεις πριν από λίγο έκαναν γνωστό στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν πλήρως από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου: Θα δουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για τους S-400

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις που χρήζουν ερμηνείας προχώρησε Ρώσος αξιωματούχος αναφορικά με το θέμα των S-400, ο οποίος δήλωσε πως οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για εξοπλιστικά, λέγοντας «θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Πούτιν και Ερντογάν δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Πούτιν και Ερτνογάν δεν συζήτησαν στο Σότσι και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400.

«To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.