ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται Τρίτη;

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται Τρίτη;

Ίσως κάποια στιγμή να έχετε σκεφτεί ή να σας έχει κάνει εντύπωση, γιατί οι εθνικές εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται την Τρίτη. Και μάλιστα όχι οποιαδήποτε Τρίτη.

Είναι η Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου. Γιατί όμως; Από το 1788 μέχρι το 1845, η εκάστοτε πολιτεία αποφάσιζε μόνη της για τις ημερομηνίες που θα γίνονταν οι εκλογές σε αυτές. Αλλά αυτή η στρατηγική οδηγούσε πολλές φορές σε ανακρίβειες και εκλογικό χάος, αφού οι εκλογές λάμβαναν χώρα σε διαφορετικές ημέρες σε διάφορα σημεία της χώρας.

Από το 1792, ο νόμος έλεγε ότι οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν σε όλες τις πολιτείες σε ένα διάστημα 34 ημερών, τις περισσότερες φορές τον Νοέμβριο. Κι αυτό γιατί η κοινωνία ήταν κυρίως αγροτική και τον Νοέμβριο η συγκομιδή είχε ολοκληρωθεί και ο χειμώνας δεν είχε έρθει ακόμα.

Οι επικοινωνίες ακόμα δεν ήταν τόσο γρήγορες, οπότε η αργή εκλογική διαδικασία έκανε ημέρες να ανακοινωθεί. Έτσι για αρκετά χρόνια, δεν υπήρξε θέμα. Όμως με την ένταξη των τηλεπικοινωνιών, του σιδηροδρόμου και άλλων μορφών τεχνολογίας, το Κογκρέσο αποφάσισε να κάνει πιο συγκεκριμένη την ημερομηνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Δευτέρες αποκλείστηκαν, καθώς αυτό θα ανάγκαζε τους ψηφοφόρους να ταξιδέψουν από την αργία της Κυριακής με άμαξες. Η Τετάρτη δεν μπήκε καν στην συζήτηση αφού ήταν η ημέρα των λαϊκών αγορών και οι αγρότες δεν θα μπορούσαν να πάνε ξανά στις κάλπες. Έτσι από το 1845, οι εκλογές διεξάγονται την Τρίτη, μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου. Οι αγρότες θα έφευγαν Δευτέρα, θα ψήφιζαν Τρίτη και θα επέστρεφαν εγκαίρως την Τετάρτη για τις λαϊκές αγορές. Και αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα, αν και η κοινωνία δεν είναι πια τόσο αγροτική όσο τότε. Οι επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου του 2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.