ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Άρθρο Σ.Λαβρόφ στον ελληνικό Τύπο: Κάλεσμα συνεργασίας σε ΕΕ – «Ελάτε να πορευτούμε Ευρασιατικά»

Άρθρο Σ.Λαβρόφ στον ελληνικό Τύπο: Κάλεσμα συνεργασίας σε ΕΕ – «Ελάτε να πορευτούμε Ευρασιατικά»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με άρθρο του σε ελληνική εφημερίδα απήθυνε κάλεσμα στην Ε.Ε. να μην καθοδηγείται από εφευρεμένα κατασκευάσματα, τα οποία προϋποθέτουν μια κάποια «αναγκαστική συνύπαρξη».

«Έχουμε μπροστά μας κοινές απειλές και προκλήσεις: τρομοκρατία, εμπόριο ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, παράνομη μετανάστευση και πολλά άλλα» τόνισε στην εφημερίδα Έθνος και πρόσθεσε ότι «οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη συνεργασία με τη χώρα μας, η εμμονή στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία δεν πρόκειται να βελτιώσουν τις προοπτικές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον σύγχρονο κόσμο».

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια «αμφίδρομα ωφέλιμη, επί ίσοις όροις και πραγματιστική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των συμμάχων μας και όλων των άλλων εταίρων στην Ευρασία».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι μόνο έτσι μπορεί να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο μακροχρόνιων σχέσεων, το οποίο να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των χωρών και των λαών.

Ο Λαβρόφ τόνισε ιδιαίτερα το σχέδιο της Ρωσίας να αναπτυχθεί μία Ευρασιατική συνεργασία. Μάλιστα αναφέρεται στην Ευρασία ως ήπειρο αποφεύγοντας τον διαχωρισμό Ασίας-Ευρώπης θέλοντας να τονίσει πως πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο.

«Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένα από τα κέντρα του πολυπολικού κόσμου. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μαζί της στο πνεύμα της ιδέας που προώθησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διαμόρφωση της Μεγάλης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό Ωκεανό με συμμετοχή των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και όλων των άλλων χωρών της ηπείρου».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, τα επόμενα χρόνια θα χαρακτηριστούν από σχολαστική δουλειά, με στόχο να δημιουργηθεί μια πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε.

Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι αν έφταναν ως την ολοκλήρωσή τους τα μακρόπνοα σχέδια που υπήρχαν, θα είχε αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας, άνεσης και ευημερίας.

Όπως εξήγησε, υπήρχε συζήτηση μέχρι και για την άρση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Ρωσίας και των χωρών της Ε.Ε., αλλά και για συνεργασία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατία και τη δημιουργία ενεργειακής ένωσης.

«Δεν στάθηκε εφικτό, όμως, να διασφαλιστεί η σταθερότητα της προαναγγελθείσας εταιρικής σχέσης Ρωσίας και χωρών της Ε.Ε.» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «δυστυχώς, πολλοί στη Δύση άρχισαν να αντιλαμβάνονταν την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα “της νίκης στον Ψυχρό Πόλεμο”».

«Μας πρότειναν να μπούμε στη γραμμή και να ακολουθήσουμε τη «σωστή» πορεία, να αποδεχτούμε ασυζητητί την ερμηνεία των «κοινών αξιών», που συχνά διαμορφώνονταν ενάντια στην ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση, βασισμένη στον χριστιανισμό», προσθέτει ο Λαβρόβ

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι αποδείχθηκε στην πράξη πως η Ε.Ε. δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί με ίσους όρους τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος χαρακτήρισε το Ουκρανικό ως ένα ζήτημα που επήλθε σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ και κατέστρεψε τις ανεπτυγμένες εμπορικές προοπτικές που υπήρχαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.