Βλάντιμιρ Πούτιν: «Αρνήθηκα να έχω σωσία ασφαλείας»

Βλάντιμιρ Πούτιν: «Αρνήθηκα να έχω σωσία ασφαλείας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε ότι στις αρχές του 2000 του είχαν προτείνει να έχει σωσία για την ασφάλεια του, αλλά εκείνος αρνήθηκε την πρόταση.

Την σχετική αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, στο πλαίσιο του κύκλου των συνεντεύξεων με τίτλο «20 ερωτήσεις στον Βλαντίμιρ Πούτιν» που παρουσιάζει το ρωσικό πρακτορείο για τα 20 χρόνια της προεδρίας του.

«Υπήρχε μια τέτοια ιδέα, αλλά αρνήθηκα να έχω σωσίες», δηλώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι «αυτό συνέβη στην πιο δύσκολο περίοδο της μάχης κατά της τρομοκρατίας», αναφερόμενος στους πολέμους στην Τσετσενία κατά των Τσετσένων αυτονομιστών.

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο σωσίας θα με αντικαθιστούσε σε διάφορες εκδηλώσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι στις αρχές του 2000 είχαν γίνει προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο σωσίας θα τον αντικαθιστούσε σε εκδηλώσεις που δεν θα ήταν τόσο ασφαλείς για τον αρχηγό του κράτους. Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, ποτέ δεν χρησιμοποίησε σωσίες. Το ερώτημα αν έχει ο Πούτιν σωσία, τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο δημοσιογράφος Αντρέι Βαντένκο, που πήρε τη συνέντευξη, το θεωρούν μια από τις πλέον δημοφιλείς απορίες που διατυπώνονται στο διαδίκτυο.

Πάντως, αυτό το ερώτημα απασχολεί τους Ρώσους πολίτες εδώ και αρκετά χρόνια. Στις 24 Δεκεμβρίου 2001, μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής Κοστράμσγκαγια είχε ρωτήσει σχετικά ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ βρίσκονταν σε ζωντανή σύνδεση μαζί του , την οποία μετέδιδαν τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα ΟΡΤ και ΡΤΡ.

Η φημολογία συντηρείται από τις αρχές του 2000
Η γυναίκα είχε υποθέσει ότι, αν ο Πούτιν έχει σωσία, αυτό του παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί πολυάριθμες συναντήσεις και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε λέγοντας ότι δεν έχει σωσία.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο 2009 στο Σότσι, όταν ο Πούτιν και ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση εργασίας που είχαν, αποφάσισαν να περπατήσουν στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στον κόσμο που έκανε και εκείνος τον περίπατο του.

Μια γυναίκα που τους είδε, νόμισε ότι δεν ήταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός που βγήκαν για περίπατο, αλλά οι σωσίες τους, εκφράζοντας την απορία της. Τότε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, της απάντησε χαμογελώντας: «Όχι δεν είμαστε σωσίες είμαστε εντελώς ζωντανοί».

Η ύπαρξη σωσία θα θεωρούταν «μομφή» για την ασφάλεια του Βλάντιμιρ Πούτιν
Τον Αύγουστο του 2000 ο επικεφαλής τότε της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιεβγκένι Μούροφ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν δεν έχει σωσίες, χαρακτηρίζοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν «μύθους και ανοησίες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τότε ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες κατά περιόδους αναγκάζονται να ελέγχουν τις πληροφορίες που διοχετεύονταν τότε από τους τρομοκράτες για πιθανές απειλές της ζωής του αρχηγού του κράτους. Ωστόσο ο Μούροφ είχε δηλώσει ότι το να χρησιμοποιείς σωσίες θα σήμαινε ότι παραδέχεσαι ότι η υπηρεσία ασφαλείας του Ρώσου πρόεδρου παρουσιάζει αδυναμίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.