Νέες απειλές Τραμπ προς Κίνα: «Θα αντιδράσουμε αν προχωρήσετε στο σχέδιο για το Χονγκ Κονγκ»

Νέες απειλές Τραμπ προς Κίνα: «Θα αντιδράσουμε αν προχωρήσετε στο σχέδιο για το Χονγκ Κονγκ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας.

Τα σχόλια αυτά, που έκανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν ώρες αφότου Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (εθνικό νομοθετικό σώμα) θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

«Δεδομένων των νέων συνθηκών και αναγκών, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο ασκεί τη συνταγματική εξουσία του» να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, είπε συγκεκριμένα ο Ζανγκ Γεσούι, ο εκπρόσωπος Τύπου του κοινοβουλευτικού σώματος.

«Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», είπε ο Τραμπ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Με την Κίνα να υψώνει τους τόνους στο αντικινεζικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, αύριο στο Πεκίνο.

«Θέλω απλά να πω στη διεθνή κοινότητα ότι αυτό θα είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε απόψε από την ημιαυτόνομη περιοχή ο βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας Ντένις Κουόκ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν «τήρησε την υπόσχεσή» του.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας. Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως και βανδαλισμοί. Οι κινητοποιήσεις έδωσαν ώθηση σε ένα κίνημα υπέρ του αυτοκαθορισμού, ήτοι της ανεξαρτησίας της περιοχής.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα αδιαχώριστο κομμάτι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» επισήμανε ο Ζανγκ Γεσούι.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου απάντησε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο, κατά το άνοιγμα των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.