ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΠΟΥ: Πως θα επηρεαστεί ο οργανισμός από την οριστική απομάκρυνση των ΗΠΑ

ΠΟΥ: Πως θα επηρεαστεί ο οργανισμός από την οριστική απομάκρυνση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την σχέση τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας.

Η απόφαση να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ, στον οποίο οι ΗΠΑ εντάχθηκαν το 1948, έρχεται την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου λόγω της covid-19. Ο νέος κορονοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας πέρσι.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1948, η χώρα “διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει από τον οργανισμό αφού τον ενημερώσει σχετικά ένα χρόνο νωρίτερα”.

Ο ΠΟΥ δεν έχει αντιδράσει ακόμ στην ανακοίνωση Τραμπ.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ΠΟΥ είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών», δήλωσε η Ντόνα ΜακΚέι εκτελεστική διευθύντρια των Physicians for Human Rights. «Η αποχώρηση από αυτόν τον κρίσιμης σημασίας θεσμό εν μέσω μιας ιστορικής πανδημίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο».

Οι ΗΠΑ οφείλουν στον ΠΟΥ αυτή τη στιγμή περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού. Η Ουάσινγκτον παρέχει επίσης αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως εθελοντική χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΠΟΥ, όπως αυτά για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα, τη φυματίωση και το HIV.

Όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης του οργανισμού τον προηγούμενο μήνα δύο δυτικοί διπλωμάτες είχαν σχολιάσει ότι αυτή η κίνηση βλάπτει περισσότερο πολιτικά τον ΠΟΥ από τα προγράμματά του, τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί για φέτος.

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση των ΗΠΑ εκπρόσωπος του ΟΗΕ απάντησε: «Ζητάμε συνεχώς από όλες τις χώρες να στηρίζουν τον ΠΟΥ».

«Ο ΠΟΥ είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησε του κόσμου για τις μολυσματικές ασθένειες», επεσήμανε από την πλευρά της η Δημοκρατική βουλευτής Νίτα Λόουι. «Τώρα, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς, δεν είναι ώρα να θέσουμε τη χώρα σε περαιτέρω κινδύνους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.