Ρ. Μενέντεζ σε Μ. Πομπέο: «Εξηγείστε μας τι κάνατε με την τουρκική τράπεζα Halkbank»

Ρ. Μενέντεζ σε Μ. Πομπέο: «Εξηγείστε μας τι κάνατε με την τουρκική τράπεζα Halkbank»

«Εξηγήσεις» από τον υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ζητάει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις ενέργειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την τουρκική τράπεζα, Halkbank.

Ο γερουσιαστής κατηγορεί τον πρόεδρο ότι έχει εργαλοποιήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με στόχο να αποκομίσει προσωπικό όφελος, λέγοντας ότι βάζει την εξυπηρέτηση των προσωπικών του συμφερόντων πάνω από την εθνική ασφάλεια.

Η επιστολή του επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έρχεται στον απόηχο των καταγγελιών του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Ο γερουσιαστής ζητά από τον υπουργό να τον ενημερώσει για το τι έκανε ως επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας για να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα βασικά γεγονότα όπως περιγράφονται στο βιβλίο του κ. Μπόλτον.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το τι έχετε κάνει για να αποτρέψετε τις προσπάθειες του προέδρου να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια για τα προσωπικά του πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα», γράφει ο κ. Μενέντεζ στην επιστολή του προς τον Μάικ Πομπέο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εστιάζει κυρίως στη στάση του πρόεδρου Τραμπ απέναντι στην Κίνα και την Τουρκία. Ειδικότερα, ο γερουσιαστής τονίζει την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία, παρακάμπτοντας το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μενεντέζ καλεί τον υπουργό Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις σχετικά την υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «θα φροντίσει» για την αμερικανική έρευνα. Επιπλέον, ζητά να μάθει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιμετώπισε το ανεξάρτητο διπλωματικό κανάλι επικοινωνίας που στήθηκε μεταξύ του Τζάρεντ Κούσνερ και του γαμπρού του προέδρου Ερντογάν;

«Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έχει την υποχρέωση να εξετάσει τις επιπτώσεις των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ και των εκθέσεων ότι ο κ. Τραμπ έχει συζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, για τους πολιτικούς του αντιπάλους και τις δικές του εκλογικές προοπτικές με ξένους ηγέτες», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση στον Μάικ Πομπέο για να καταθέσει δημόσια στο Κογκρέσο και να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Τζον Μπόλτον. Επιπλέον, παρέθεσε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν την Κίνα, την Halkbank και την Βενεζουέλα, καλώντας τον Αμερικανό υπουργό να τις απαντήσει μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τα ερωτήματα που θέτει ο γερουσιαστής Μενέντεζ στον Μάικ Πομπέο σχετικά με την Halkbank είναι τα εξής:

· Σας ζήτησε ο Πρόεδρος να προβείτε σε ενέργειες σε σχέση με την τουρκική τράπεζα Halkbank ή για οποιαδήποτε συνεχιζόμενη επιβολή του νόμου των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την τουρκική τράπεζα; Εάν ναι, τι κάνατε και τι απαντήσατε;

· Στη συνάντησή σας τον Οκτώβριο του 2019 με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητήθηκε το θέμα της Halkbank; Τι, εάν κάνατε, επικοινωνήσατε τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Halkbank;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

· Έχετε λάβει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσετε το κανάλι εξωτερικής πολιτικής που ο Τζάρεντ Κούσνερ ίδρυσε με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.