ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ιστορική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ: Ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή – Νόμπελ ειρήνης ο Ν.Τραμπ;

Ιστορική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ: Ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή – Νόμπελ ειρήνης ο Ν.Τραμπ;

Μια ιστορική συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ φαίνεται πως πέτυχε η κυβέρνηση Ν.Τραμπ με τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστώνεται την μεγάλη αυτή επιτυχία που ανοίγει τον δρόμο για την ευρύτερη ειρήνευση στην Μέση Ανατολή.

Ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να προταθεί ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ.

Άλλωστε γιατί να μην προταθεί; Ο προκάτοχός του, ο Μ.Ομπάμα είχε πάρει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για αυτά που… θα έκανε στο μέλλον (και δεν έκανε) απαξιώνοντας έτσι ολοκληρωτικά τον θεσμό, ο οποίος χρησιμοποιείται πλέον για καθαρά πολιτικούς σκοπούς.

Ο Ν.Τραμπ αν πιστωθεί μια τέτοια συμφωνία θα έχει να παρουσιάσει ένα πραγματικό ιστορικό διπλωματικό έργο.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελε το «βαθύ» αμερικανικό κράτος το οποίο δεν επιθυμεί την επανεκλογή Ν.Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, με αφορμή την συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε πως οι ενέργειες του Τραμπ συνέβαλαν στην συμφωνία και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες αραβικές χώρες σε ανάλογη συμφωνία με το Ισραήλ.

Η αλήθεια είναι πως στο ίδιο πλαίσιο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες αραβόφωνες χώρες και υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως το Ισραήλ θα μπορέσει να έχει κανονικές διπλωματικές σχέσεις με το σύνολο των χωρών της περιοχής.

Ο Ν.Τραμπ δείχνει να πετυχαίνει κάτι που φαινόταν ανέφικτο για όλους τους Αμερικανούς προέδρους από το 1948 όταν και ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.

Οι συνομιλίες για την συμφωνία κράτησαν ενάμισι χρόνο και ΗΑΕ και Ισραήλ, προχώρησαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, όπως αποκάλυψε απόψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών εντάθηκαν πριν από περίπου έξι εβδομάδες, καθώς τα ΗΑΕ είδαν μια ευκαιρία να εμποδίσουν το Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης, προσφέροντας στη χώρα μια πιο σημαντική νίκη, πρόσθεσε ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου.

Όταν ρωτήθηκε για πόσο διάστημα συμφώνησε το Ισραήλ να αναστείλει την προσάρτηση, ο Κούσνερ απάντησε μόνο ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Κούσνερ εκτίμησε ότι υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να προχωρήσουν και άλλες αραβικές χώρες σε συμφωνία με το Ισραήλ εντός των επόμενων μηνών.

Έδωσε την απάντηση αυτή όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν υπάρχει πιθανότητα να οριστικοποιηθεί κάποια άλλη, παρόμοια συμφωνία, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτήρισε «προδοσία» τη συμφωνία, είπε ότι ήταν «σχετικά αναμενόμενες».

Όσον αφορά τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, άφησε και αυτός να εννοηθεί ότι και άλλες αραβικές χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΑΕ. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κι ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ή κάποιος άλλος αξιωματούχος των ΗΑΕ, θα προσκληθούν στον Λευκό Οίκο για την επίσημη τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι μετά την εξέλιξη αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ αξίζει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, όμως δεν θα εκπλησσόμουν αν ο πρόεδρος τελικά προταθεί για το βραβείο Νόμπελ», είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλός του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.