ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Λευκορωσία: «Αποκοπή ευρωπαϊκού εμπορίου αν επιβληθούν κυρώσεις»

Λευκορωσία: «Αποκοπή ευρωπαϊκού εμπορίου αν επιβληθούν κυρώσεις»

Η Λευκορωσία αποτελεί μια σημαντική χερσαία οδός για ευρωπαϊκά εμπορεύματα και δίοδος του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, αντιμετωπίζοντας μια λαϊκή εξέγερση σχεδόν τριών εβδομάδων από τις αμφισβητούμενες εκλογές, απείλησε την Παρασκευή 28/8/2020 να διακόψει τις ευρωπαϊκές διαδρομές διέλευσης σε ολόκληρη τη χώρα του, εάν επιβληθούν κυρώσεις.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο γαλακτοκομικών στα ανατολικά της χώρας, ο Lukashenko δήλωσε ότι θα εμποδίσει τους ευρωπαίους γείτονες να μεταφέρουν εμπορεύματα στη Ρωσία μέσω της επικράτειας της Λευκορωσίας και να εκτρέψει τις εξαγωγές που αποστέλλονται τώρα μέσω λιμένων στη Λιθουανία, μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία

«Ξέχασαν τι είναι η Λευκορωσία. Και πίστευα ότι θα μπορούσαμε να φοβόμαστε με πυραύλους και άρματα μάχης », ανέφερε ο κρατικός ειδησεογραφικός οργανισμός της Μπέλτα. «Ας δούμε ποιος φοβάται ποιον. Θα τους δείξουμε ποιες είναι οι κυρώσεις. “

Τα εμπορεύματα από τη χερσαία Λευκορωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και του όγκου των λιμένων της Λιθουανίας. Η Λευκορωσία είναι επίσης μια σημαντική χερσαία οδός για ευρωπαϊκά εμπορεύματα που προορίζονται για τη Ρωσία και διέρχονται αγωγοί που χρησιμοποιούνται για την αποστολή ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Ο Lukashenko αρνείται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για απάτη στις εκλογές της 9ης Αυγούστου προκειμένου να παρατείνει την 26ετή θητεία του. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν να παραιτηθεί. Λέει ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνται από τη Δύση και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι μαζεύει δυνάμεις στα σύνορα της Λευκορωσίας, κάτι που αρνείται η συμμαχία.

Ο Lukashenko είπε ότι είχε διατάξει το μισό στρατό να εισέλθει σε ετοιμότητα μάχης και είχε συμφωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι τα στρατεύματά τους θα μπορούσαν να ενώσουν σε περίπτωση απειλής από τη Δύση.

«Εάν αυτά (στρατεύματα του ΝΑΤΟ) δεν παραμείνουν ακίνητα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μια κοινή ομάδα ενόπλων δυνάμεων, η βάση της οποίας είναι ο στρατός της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Lukashenko. «Οι Ρώσοι πρέπει να μας υποστηρίξουν και να μας ακολουθήσουν».

Η γειτονική Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία ώθησαν την Ευρώπη να αναλάβει ισχυρότερη δράση εναντίον του Lukashenko. Η Λιθουανία εξόργισε επίσης τον Lukashenko φιλοξενώντας την προεδρική υποψήφια της αντιπολίτευσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο πρόεδρος υποστηρίζει αποτελεσματικές κυρώσεις στη Λευκορωσία, σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Χρησιμοποιούνται ως απάντηση στη βία των κυβερνητικών θεσμών και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα », δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου της Λιθουανικής προεδρίας, Antanas Bubnelis.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.