ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΗΠΑ: Όλα έτοιμα για το πρώτο debate μεταξύ Ν.Τραμπ και Τ.Μπάιντεν

ΗΠΑ: Όλα έτοιμα για το πρώτο debate μεταξύ Ν.Τραμπ και Τ.Μπάιντεν

Όλα έτοιμα για την πρώτη πρώτη τηλεμαχία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν η οποία θα γίνει στις 4:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Η 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί με ένα περιορισμένο αριθμητικά κοινό με φυσική παρουσία και υπό τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας, θα ξεκινήσει στις 04:00 ώρα Ελλάδος και ο χώρος διοργάνωσής της θα είναι το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Κλίβελαντ.

Τι θα ρωτήσουν τους δύο υποψηφίους

Το ντιμπέιτ θα είναι χωρισμένο σε έξι μέρη: η θητεία των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, το Ανώτατο Δικαστήριο, η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομία, η ακεραιότητα των εκλογών και οι «φυλετικές διακρίσεις και η βία» σε αμερικανικές πόλεις.

Τέσσερα βασικά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις τρεις προεδρικές τηλεμαχίες, τα οποία, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα κρίνουν τον νικητή.

  • Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να εγγυηθεί την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ
  • Ποιος είναι πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα;
  • Ποιος φταίει για την τραγική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ;
  • Μια εσωστρεφής ή μια εξωστρεφής Αμερική μετά την πανδημία;

Το πρώτο από τα τρία debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν

O Ντόναλντ Τραμπ, ένας πολιορκητικός κριός ως συνομιλητής, ο οποίος τακτικά αμφισβητεί τη διανοητική ικανότητα και τη σωματική ενέργεια του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιώντας ωμούς και επί προσωπικού χαρακτηρισμούς, θα επιχειρήσει να ταράξει τον πρώην αντιπρόεδρο και να τον αποσπάσει από τα θέματα που έχει προς συζήτηση, λένε οι υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΟΙ δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η μάχη θα κριθεί στις λεπτομέρειες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να «ψαλιδίσει» τη διαφορά.

Το αίτημα των Δημοκρατικών για τον συντονιστή του debate

Εν όψει του debate, οι Δημοκρατικοί είχαν ζητήσει ο συντονιστής Κρις Γουάλας του Fox News να διορθώνει τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν προβαίνει σε ψευδείς ισχυρισμούς. Αλλά ο Γουάλας, τον οποίον ο Τραμπ έχει αποκαλέσει «κακό και αντιπαθητικό», απάντησε ότι δεν θα λειτουργήσει ως υπεύθυνος επαλήθευσης.

Το debate, που αναμένεται να στρέψει τα βλέμματα όλου του κόσμου στο Κλίβελαντ, έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δημοσίευμα της «New York Times» για τα φορολογικά του Ντόναλντ Τραμπ, τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και τις αποτυχημένες επιχειρηματικές του προσπάθειες. Ένα «χαρτί» που δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Παρόλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε επισήμως τονίζοντας πως το δημοσίευμα είναι ψευδές και πως έχει δώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Εικονικά debate και πρόβες για τον Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την προετοιμασία για το ντιμπέιτ τον Αύγουστο, ξαναδιαβάζοντας το ογκώδες ενημερωτικό υλικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε εικονικά ντιμπέιτ με τον επί μακρόν σύμβουλό του, Μπομπ Μπάουερ, έναν Δημοκρατικό δικηγόρο, ο οποίος (σε αυτά τα εικονικά ντιμπέιτ) υποδύεται τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, έχει συναντηθεί με κορυφαίους συμβούλους του πολλές φορές για να συζητήσουν για την προσέγγιση που θα υιοθετήσει στα ντιμπέιτ και πέρασε μέρος του Σαββατοκύριακου προετοιμαζόμενος με τον πρώην κυβερνήτη του Νιού Τζέρσι Κρις Κρίστι και τον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι, σύμφωνα με έναν σύμβουλο του προέδρου.

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν έχουν εμπειρία από ντιμπέιτ

Αμφότεροι οι υποψήφιοι έχουν μεγάλη εμπειρία. Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησε στα γεμάτα από κοινό ντιμπέιτ για τις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών με απανωτές επιθέσεις στους αντιπάλους του.

Προσπάθησε να εκφοβίσει την Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια των ντιμπέιτ μεταξύ τους για τις προεδρικές εκλογές με το να σηκωθεί και να σταθεί από πίσω της κάποια στιγμή και φέρνοντας στο ακροατήριο κάποιες από τις γυναίκες που είχαν κατηγορήσει τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ο Μπάιντεν συμμετείχε σε δύο κατ’ ιδίαν συναντήσεις υποψήφιων αντιπροέδρων με τη Ρεπουμπλικανή Σάρα Πέιλιν το 2008 και με τον Πολ Ράιαν το 2012. Αλλά κάποιες φορές πέρασε στην άμυνα στη διάρκεια των 11 τηλεμαχιών των Δημοκρατικών για τις προκριματικές.

Ο «Νυσταλέος Τζο»

Οι σύμμαχοι του Μπάιντεν λένε ότι ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζει τακτικά τον Μπάιντεν «Νυσταλέο Τζο» και έχει πει ότι ο αντίπαλός του θα πρέπει να πάρει φάρμακα για να μπορέσει να ολοκληρώσει το ντιμπέιτ, έχει βοηθήσει στο να μειώσει τις προσδοκίες για την επίδοσή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι του Τραμπ δείχνουν να χαμηλώνουν τον πήχη. Ο Τζο Μπάιντεν είναι παίκτης. Αναδεικνύεται όταν χρειάζεται και νομίζω ότι θα το κάνει», εκτιμά ο Στιβ Σκέιλ, ένας υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και επί μακρόν σύμμαχος του Μπάιντεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.