ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ε.Mακρόν από το σημείο του μακελειού στη Νίκαια: «H Γαλλία δέχεται επίθεση – Αύριο ανακοινώνω μέτρα»

Ε.Mακρόν από το σημείο του μακελειού στη Νίκαια: «H Γαλλία δέχεται επίθεση – Αύριο ανακοινώνω μέτρα»

Την ενίσχυση της αστυνομικής προστασίας σε χώρους λατρείας και σχολείων στη Νίκαια ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από το σημείο της επίθεσης, όπου μετέβη το μεσημέρι της Πέμπτης δηλώνοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται κάτω από επίθεση.

«Η Γαλλία δέχεται επίθεση» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από τη Νίκαια όπου μετέβη μετά το μακελειό με δράστη έναν 25χρονο ακραίο ισλαμιστή.

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια με 3 νεκρούς.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

«Θα αναπτυχθούν από τρεις χιλιάδες στρατιώτες που είναι σήμερα, συνολικά επτά χιλιάδες στρατιώτες της επίλεκτης δύναμης «Sentinel» για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή», τόνισε ο Μακρόν.

Καταδίκασε την επίθεση ισλαμικής τρομοκρατίας και τόνισε ότι αύριο «θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Άμυνας όπου θα ληφθούν νέα μέτρα».

Καταδίκασε την επίθεση ισλαμικής τρομοκρατίας και τόνισε ότι αύριο «θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Άμυνας όπου θα ληφθούν νέα μέτρα».

Μετά το τρομοκρατικό μπαράζ στη Γαλλία και σε γαλλικές διπλωματικές αποστολές έχει σημάνει συναγερμός. Οι επιθέσεις – οι δύο σε γαλλικό έδαφος και φέρουν την «σφραγίδα» του Ισλαμικού Κράτους- και η τρίτη σε γαλλικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, θέτουν τη χώρα σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής. Το κοινό σημείο και των τριών επιθέσεων είναι ότι οι δράστες επιτέθηκαν με μαχαίρι.

Το σημερινό μακελειό σε εκκλησία της Νίκαιας μ’ έναν αραβόφωνο άνδρα να αποκεφαλίζει υπό το φως της ημέρας μία γυναίκα και να τραυματίζει θανάσιμα άλλους δύο, έχει προκαλέσει σοκ στην διεθνή κοινότητα.

Δύο από τους νεκρούς άφησαν την τελευταία τους πνοή σήμερα το πρωί μέσα στο χώρο λατρείας, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Ο δράστης τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και νοσηλεύεται.

Δύο ώρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό τριών ανθρώπων στη Νίκαια -εκ των οποίων οι δύο είναι γυναίκες- σήμανε συναγερμός και στην πόλη Αβινιόν της Γαλλίας μ΄έναν άνδρα να φωνάζει «Αλλάχου Αμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) και να επιτίθεται με μαχαίρι στους περαστικούς. Ο ίδιος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Λίγες ώρες αργότερα, στο γαλλικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ένας φρουρός δέχθηκε μαχαιριές από άγνωστο άνδρα, ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από τις αρχές στη Τζέντα.

Εν μέσω οργής των ισλαμικού κόσμου απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος «χρεώνεται» την κίνηση του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo να δημοσιεύσει σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλό του, οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε με θέρμη την ελευθερία της έκφρασης σχολιάζοντας τα σατιρικά σκίτσα με τον Προφήτη Μωάμεθ που οδήγησαν στον αποκεφαλισμό ενός Γάλλου καθηγητή Ιστορίας πριν από δύο εβδομάδες, του Σαμιέλ Πατί. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά και του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.