ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μ.Ομπάμα: «Επέβαλαν λιτότητα στην Ελλάδα γιατί ήθελαν να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες»

Μ.Ομπάμα: «Επέβαλαν λιτότητα στην Ελλάδα γιατί ήθελαν να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε πως η Γερμανία και η Γαλλία είναι υπεύθυνες για την μνημονιακή περιπέτεια της Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η επιβολή της λιτότητας έγινε για να διασωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες.

Πού τα λέει αυτά ο Ομπάμα; Σε ένα ολόκληρο κεφάλαιο της αυτοβιογραφίας του «Α Promised Land» το οποίο αφιερώνει στην κρίση της Ευρωζώνης και τη διαφορετική αντίληψη για την αντιμετώπισή της που είχαν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να μην κρύβει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι στην προσπάθειά του να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να στραφούν σε αναπτυξιακά πακέτα, έπεφτε στο τείχος Γερμανίας και Γαλλίας που προέκριναν τη λογική της σκληρής λιτότητας απέναντι στην Ελλάδα. «Η πεισματική επιμονή στη λιτότητα, παρά όλα τα αντίθετα στοιχεία ήταν απογοητευτική» γράφει ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα «καρφώνει» Βερολίνο και Παρίσι, γράφοντας ότι «παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες», ενώ συμπληρώνει ότι η πολιτική στην Ελλάδα «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, ο Ομπάμα δεν προσωποποιεί τις ευθύνες, ενώ δείχνει να εκτιμά την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.