ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Brexit: Η ΕΕ μιλάει για πρόοδο – Το αρνείται η Βρετανία

Brexit: Η ΕΕ μιλάει για πρόοδο – Το αρνείται η Βρετανία

H ΕΕ μίλησε για μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες για το Brexit, συγκεκριμένα για τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών στόλων να αλιεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει τους όρους σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης των πλοίων της ΕΕ σε θάλασσες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται, ωστόσο, ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι δεν επιτεύχθηκε τίποτα νέο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, από τη μεριά του, δήλωσε ότι οι πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας του Brexit είναι 50-50 και ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο.

«Το ένστικτό μου λέει ότι (οι πιθανότητες) είναι 50-50 αυτή τη στιγμή και δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξος πως θα ανακύψει μια απόφαση», δήλωσε ο Μάρτιν στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE, μιλώντας με έναν πιο απαισιόδοξο τόνο σε σχέση με πρόσφατες προβλέψεις όπου είχε πει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε διάστημα ημερών.

«Aίσθησή μου που μίλησα με μερικά από τα βασικά πρόσωπα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, κυρίως σε σχέση με τους ίσους όρους ανταγωνισμού … Τα πράγματα είναι στην κόψη του ξυραφιού και αυτό είναι σοβαρό», πρσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησαν το Σάββατο από τους διαπραγματευτές τους για το Brexit να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά προειδοποίησαν ότι καμία συμφωνία δεν θα είναι δυνατή, αν δεν επιλυθούν βασικά θέματα.

«Παραμένουν σημαντικές διαφορές σε τρία κρίσιμα θέματα: ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, διακυβέρνηση και αλιεία», δήλωσαν ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση.

«Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή εάν αυτά τα θέματα δεν επιλυθούν», προστέθηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Παρότι αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα αυτών των διαφορών, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί περαιτέρω προσπάθεια από τις διαπραγματευτικές μας ομάδες για να εκτιμήσουμε εάν οι διαφορές αυτές μπορούν να επιλυθούν», τόνισαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.