ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πρώτη επικοινωνία Β.Πούτιν – T.Μπάιντεν: Στο επίκεντρο Ιράν, Κίνα και Αφγανιστάν και… Ναβάλνι!

Πρώτη επικοινωνία Β.Πούτιν – T.Μπάιντεν: Στο επίκεντρο Ιράν, Κίνα και Αφγανιστάν και… Ναβάλνι!

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη (26.01). Σε αυτή φέρεται να εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα του Αλεξέι Ναβάλνι, πιέζοντας – σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές – τον Ρώσο πρόεδρο και για το θέμα της εμπλοκής της χώρας του σε κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε συζήτηση και για τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για τα οποία ζήτησε να βοηθηθεί ώστε μην τα επικηρύσσουν οι Ταλιμπάν.

Δεδομένα, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις σχέσεις με το Ιράν και την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ήθελε μια ρήξη με τη Ρωσία, ωστόσο, θέλει τουλάχιστον να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες διαφορές έχουν οι δυο «υπερδυνάμεις».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κλήση ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Μόσχα, με τον Μπάιντεν να συμφωνεί αλλά να ζητά χρόνο για να προετοιμαστεί και να μιλήσει νωρίτερα με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πριν από τη συνομιλία με τον Πούτιν, ο Μπάιντεν φέρεται να είχε συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη δεκαετή συμμαχία που ιδρύθηκε σαν ανάχωμα για τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο Μπάιντεν, λοιπόν, ανέφερε στον Πούτιν ότι η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει την παραβίαση των SolarWinds αλλά και τις πληροφορίες για χρηματοδότηση του στρατού των ταλιμπάν από τη Ρωσία έτσι ώστε να εξολοθρεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω κυρώσεις για τη Μόσχα.

Στην επικοινωνία των δυο ανδρών ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την πάγια θέση του υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ εξέφρασε άμεσα την αντίθεσή του με την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως είχε πληροφορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ τόσο το 2016 όσο και το 2020.

Επανέλαβε, όμως, πως είναι ανάγκη οι δυο χώρες να συμφωνήσουν στην επέκταση του προγράμματος START, της συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων Ρωσίας και ΗΠΑ, το οποίο εκπνέει στις αρχές Φεβρουαρίου. Ανώτεροι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι πως σε αυτό το ζήτημα θα επέλθει στο τέλος συμφωνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση των δυο ανδρών χαρακτηρίστηκε περισσότερο ως τυπική και σε καμία περίπτωση ένθερμη, αφού φάνηκε να έχουν μεγάλες αποκλίσεις σε «καυτά» ζητήματα στα οποία έχουν διαφορετική οπτική των πραγμάτων…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.