ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Β.Πούτιν: «Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με την Ευρώπη αλλά μία τέτοια αγάπη είναι αδύνατη όταν δηλώνεται μονομερώς»

Β.Πούτιν: «Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με την Ευρώπη αλλά μία τέτοια αγάπη είναι αδύνατη όταν δηλώνεται μονομερώς»

O Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τόνισε ότι η Ρωσία και η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν σε μια πιο θετική ατζέντα και να αναπτύξουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Η παγκόσμια οικονομική αποκατάσταση μετά το τέλος της πανδημίας είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας διαβρώνεται προς το παρόν, αλλά επαίνεσε την πρόσφατα επιτευχθείσα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για παράταση της τελευταίας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, την νέα START, για μια πενταετή περίοδο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλά ακόμη ζητήματα και διαφωνίες μεταξύ των χωρών παραμένουν ανεπίλυτα.

«(Η επέκταση της new START) είναι αναμφίβολα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, οι διαφωνίες συνεχίζουν να εντείνονται. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αδυναμία επίλυσης τέτοιων διαφωνιών πυροδότησε έναν καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τον εικοστό αιώνα» δήλωσε ο Πούτιν.

Σημείωσε ότι οι μικρότερες τοπικές συγκρούσεις συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι ένας μεγαλύτερος πόλεμος που θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για την ανθρωπότητα κατά τη γνώμη του, είναι επί του παρόντος αδύνατος.

Προειδοποίησε, όμως, ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί απροσδόκητα εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά για τα social media

Σε ξεχωριστή παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τον αυξανόμενο αντίκτυπο των εταιρειών πληροφορικής στη ζωή των ανθρώπων, υποδηλώνοντας ότι οι κολοσσοί αυτοί ανταγωνίζονται ήδη τις κυβερνήσεις.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι τα «μονοπώλια» αυτών των εταιρειών έχουν ως αποτέλεσμα να ισορροπούν ανάμεσα στο να είναι πολύ αποτελεσματικές διεθνείς επιχειρήσεις και το χειρίζονται την κοινωνία με τον τρόπο που εκτιμούν ως καλύτερο, ενώ υπονομεύουν τη νομιμότητα των κυβερνητικών θεσμών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα πρόσφατα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν μια ομάδα τεχνολογικών εταιρειών χαρακτήρισε αναρτήσεις από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως ανακριβείς ή ψεύτικες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και στο τέλος της θητείας του τον μπλόκαραν εντελώς από τις πλατφόρμες τους.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες ουσιαστικά αφαιρούν το αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων να αποφασίζουν πώς να ζουν και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

Οι χώρες πρέπει να πολεμήσουν από κοινού την πανδημία

Ο Πούτιν παρότρυνε περαιτέρω τις χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρότεινε να δημιουργηθούν συνθήκες για κοινές προσπάθειες μεταξύ επιστημόνων από όλο τον κόσμο που εργάζονται για να νικήσουν την ασθένεια.

Ο ίδιος τόνισε συγκεκριμένα τη σημασία της ενίσχυσης της διαθεσιμότητας εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η έλλειψη αυτών μπορεί να γίνει μια νέα παγκόσμια απειλή.

«Τελείωσε η μονοπολική παγκόσμια τάξη»

Σχολιάζοντας τις διεθνείς ισορροπίες, υπογράμμισε πως τελείωσε η εποχή των παρατεταμένων προσπαθειών για οικοδόμηση μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης.

«Είναι σαφές ότι η εποχή που σχετίζεται με τις προσπάθειες οικοδόμησης της συγκεντρωτικής, μονοπολικής παγκόσμιας τάξης έχει τελειώσει… η πραγματικότητα είναι ότι στον κόσμο υπάρχουν πραγματικά διαφορετικές πλευρές στην ανάπτυξη, με διακριτά πολιτικά συστήματα, πολιτικά μοντέλα, κοινωνικούς θεσμούς, και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν πολλοί μηχανισμοί για το συντονισμό των συμφερόντων. Η ποικιλομορφία είναι φυσική» δήλωσε ο Πούτιν.

Κάλεσμα συνεργασίας στην Ευρώπη

Μιλώντας στο Νταβός, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στις διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνοντας ότι οι φοβίες του παρελθόντος δεν πρέπει να υπάρχουν στον διάλογο μεταξύ τους. Αντ’ αυτού, κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να εξετάσουν το μέλλον και να συνεργαστούν, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία και η Ευρώπη έχουν πολλά κοινά.

«Μοιραζόμαστε ορισμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Έχουμε κοινό πολιτισμό. Οι μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες του πρόσφατου παρελθόντος της Ευρώπης επισήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης δεσμών μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, τονίζοντας ότι το τελευταίο είναι, στην πραγματικότητα, μέρος του πρώτου – τόσο γεωγραφικά όσο και, αυτό που είναι πιο σημαντικό, πολιτιστικά. Στην ουσία, είμαστε ένας πολιτισμός» είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα και η Ευρώπη είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα υπάρχοντα προβλήματά τους και να μην φοβηθούν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις τους.

Δήλωσε δε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι μια τέτοια «αγάπη είναι αδύνατη όταν δηλώνεται μονομερώς».

Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια όταν τα ευρωπαϊκά κράτη κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι πυροδότησε εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που προέκυψε μετά το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση στο Κίεβο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με πρόσχημα την ανάμειξη στην ουκρανική σύγκρουση, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει τους ισχυρισμούς και να απαντά στα οικονομικά μέτρα με αμοιβαίο τρόπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.