Ήττα λόγω της σκληρότητας των lockdown από τον απερχόμενο Σκότ Μόρισον

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, με αρχηγό τον Άντονι Αλμπανέζι, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αυστραλία, σύμφωνα με πρόβλεψη του δικτύου ABC.

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, γνώρισε την ήττα μετά από μια σχεδόν δεκαετία συντηρητικής διακυβέρνησης της χώρας και με λόγω της σκληρότητας των lockdown λόγω του κορωνοιου που επέβαλλε στους Αυστραλούς.

Με καταμετρημένο το 55% των ψήφων, οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 72 έδρες στη Γερουσία, όπου για την πλειοψηφία απαιτούνται 76, ενώ ο συντηρητικός συνασπισμός, υπό τον Μόρισον, 52. Οι ανεξάρτητοι και οι Πράσινοι έχουν 11, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καναλιού, ενώ άλλες 16 έδρες παραμένουν αμφίβολες.

Ο αρχηγός των Εργατικών δήλωσε ότι θέλει να ενώσει τους Αυστραλούς, καθώς έκανε τα πρώτα σχόλιά του μετά τη νίκη του κόμματός του. «Θέλω να ενώσω τη χώρα», είπε ο Αλμπανέζι στους δημοσιογράφους, καθώς έφευγε από το σπίτι του για να μεταβεί σε εκδήλωση για τα επινίκια στο Σίδνεϊ.

«Νομίζω ότι ο λαός θέλει να ενωθεί, να αναζητήσει το κοινό μας συμφέρον, να κοιτάξει προς την κατεύθυνση αυτού του κοινού σκοπού. Νομίζω ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη πόλωση, αυτό που επιθυμούν είναι να ενωθούμε ως έθνος και σκοπεύω να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας», είπε ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα, ο Μόρισον είπε ότι κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αλμπανέζι για να αναγνωρίσει την ήττα του και να τον συγχαρεί για τη νίκη του.